• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri EU večeras o Srbiji i Kosovu

Šefovi država ili vlada Evropske unije večeras će u Briselu razmotriti angažovanje EU na Kosovu i odnos prema predizbornoj Srbiji.

 Lideri EU večeras o Srbiji i Kosovu Izvor: MONDO

Kako javlja dopisnik Bete iz Brisela, dvadesetsedmorica će analizirati šta mogu da učine da podrže evropsko, reformsko i demokratsko opredeljenje Srbije u razdoblju do majskih prevremenih izbora.

Izvori Saveta ministara EU su novinarima rekli da će u četvrtak uveče, kad počinje dvodnevni samit Unije, o Kosovu i Srbiji raspravljati šefovi diplomatija EU, koji će o tome izvestiti vođe evropske dvadesetsedmorice.

Ministri inostranih poslova Švedske i Francuske, Karl Bilt, u članku objavljenom u više evropskih listova, podvukli su uverenje da će "Srbija u bliskom vremenu biti član Evropske unije". "Ne može biti drugačije", naveli su Bilt i Kušner, "iako je, besumnje, našim srpskim prijateljima teško da danas zamisle da će uskoro postati građani Evrope".

Švedski i francuski ministar su naveli da bi Srbija što pre trebalo da dobije status kandidata za članstvo u EU i da brzo budu ukinute evropske vize za srpske državljane.

Kriza vlade zbog ostavke premijera Vojislava Koštunice i sazivanje vanrednih izbora su izazvali velike nedoumice u EU oko dalje podrške "evropskom putu" Srbije, od čega se neće odustati, naglasili su zvaničnici u Briselu.

EU, međutim, kao i u svim kritičnim situacijama po demokratski razvoj u Srbiji, nema sasvim jedinstven stav među svojim članicama i, bar zasad, ništa opipljivo u izgledu čime bi to pomogla.

Posle zasedanja šefova diplomatija EU, u ponedeljak, saopšteno je da se i dalje nudi Srbiji da odmah potpiše politički sporazum o saradnji, a uz ispunjavanje nužnih uslova bi mogao da se zaključi i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Španski ministar Migel Anhel Moratinos je rekao da je vršen pritisak na Holandiju da odustane od tvrdog uslova da "Mladić mora biti u Hagu" da bi se dalo zeleno svetlo za potpis na sporazum o pridruživanju.

Holandski ministar Ferhagen je izjavio da u tom stavu nema promene, ali je šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel objasnio da je za evropske ministre ključno pitanje li će proevropske snage iz toga izvući korist i prevagu na vanrednim izborima u Srbiji. Odnosno, hoće li to pomoći demokratskim, reformskim proevropskim snagama na izborima, ili bi srpski birači neko potpisivanje sporazuma naprečac upravo sada, mada se to vuklo previše mnogo meseci, mogli protumačiti i kao neprihvatljivo uplitanje Evrope u unutrašnju srpsku politiku.

U suštini, kako to nezvanično kažu i neke evropske diplomate i zvaničnici, način na koji je "prelomljeno" pitanje Kosova izazvalo je mnogo težu unutrašnju krizu u Srbiji nego što se mislilo. Sada se i EU i njena misija za Kosovo nalaze u velikim teškoćama da izbore legalnost i legitimitet te misije kako na samom Kosovu i u Beogradu, tako i prvenstveno u Savetu bezbednosti UN.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE