• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uloženo više od 33 miliona KM u obrazovanje

Autori mondo.ba Autori Agencije

Treća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas razmatranjem informacije o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske 2010–2014 godine, za prošlu godinu.

 Uloženo više od 33 miliona KM u obrazovanje Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Kako izvještava RTRS, NSRS razmotrila informaciju o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske 2013-2022, za prošlu godinu, čiji je krajnji cilj da se ukupan broj poginulih lica na putevima u Srpskoj smanji za 50 odsto.

U informaciji se navodi da je u prošloj godini na putevima RS poginulo 131 lice, što je za 19,7 odsto manje u odnosu na 2011. godinu.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić rekla je da su u saobraćajnim nezgodama u 2014. godini teško povrijeđena 632 lica, što je za 9,9 odsto manje u odnosu na 2011. kada je teške povrede zadobilo 702 lica.

Kostićeva je rekla da je u 2013. godini stepen upotrebe bezbjednosnog pojasa kod vozača iznosio 48 odsto, a kod suvozača 53 odsto, dok je u 2014. taj procenat kod vozača iznosio 43 odsto, a kod suvozača 45 odsto. Navela je da je broj neispravno deklarisanih vozila na tehničkom pregledu vozila sa 2,5 odsto u 2011. godini povećan na 11,9 odsto u 2014.

Kostićeva je rekla da je u narednom periodu potrebno insistirati na izgradnji finansijski održivog sistema upravljanja bezbjednošću saobraćaja i provoditi aktivnosti da bi jedinice lokalne samouprave prepoznale i ojačale svoju ulogu u unapređenju bezbjednosti saobraćaja.

13.20

NSRS razmotrila informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u kojoj se navodi da će u ovoj godini Vlada Srpske izdvojiti više od 4,7 miliona KM za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica i infrastrukture.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čordaš istakao je da je u ovoj godini predviđeno izdvajanje više od milion KM za održivi povratak, a 60.000 KM za rad nevladinih organizacija i udruženja koja se bave pitanjima raseljenih lica, povratnika i izbjeglica.

On je naglasio da je predratnim vlasnicima u Srpskoj vraćeno 94.228 stambenih jedinica, a da ih je sanirano i obnovljeno 72.000. Čordaš je podsjetio da je Vlada RS u posljednjih nekoliko godina izdvojila 10 miliona KM za povratak Srba u F BiH.

12.40

NS RS razmotrila Informaciju o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja Srpske 2010-2014 godina, za prošlu godinu, u kojoj se navodi da je Vlada Srpske tokom cijelog perioda uložila više od 33 miliona KM samo u objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja Srpske.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je u završnoj riječi da će sve primjedbe poslanika biti uvrštene u novu strategiju razvoja obrazovanja Republike Srpske, čija je izrada u toku.

Malešević je zaključio da bi se situacija u obrazovanju promijenila ako bi se za obrazovanje izdvajalo šest odsto umjesto dosadašnjih četiri odsto u budžetima.

Poslanik SDS-a Zlatko Maksimović smatra da ukupno djelovanje srednjeg obrazovnog sistema ne doprinosi stvaranju produktivne radne snage, stvaranju razvojnih kapaciteta i razvoju ljudskih resursa.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović založio se za isti kriterijum i tretman Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci bilo prema broju studenata, studijskih programa i količini sredstava.

Poslanik SDS-a Dušan Berić smatra da je zabrinjavajući podatak da se svake godine smanjuje broj upisanih učenika u osnovnim školama Republike Srpske, što je posljedica manjeg broja rođene djece.

Poslanik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajilica izrazio je nezadovoljstvo zbog opšteg stanja u obrazovanju, položaja prosvjetnih radnika, kvaliteta nastavnih planova i programa, te znanja učenika osnovnih, srednjih škola i studenata u Republici Srpskoj.

11.50

Vlada Srpske, tokom četvorogodišnjeg perioda, uložila je više od 33 miliona KM samo u objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja Srpske, navodi se u informaciji o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja Srpske 2010-2014. godine, za prošlu godinu.

Obrazlažući ovu informaciju ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da je u ovom periodu urađeno mnogo, s ciljem uvođenja informacionog sistema u obrazovni sistem, ali i u oblasti kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada, kroz brojna akta koja su donesena u prethodnom periodu.

Malešević je naveo da resorno ministarstvo uvođenjem produženog boravka od 2010. godine pomaže roditeljima u stručnom zbrinjavanju djece tokom cijelog radnog dana, te finansira udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola.

On je rekao da je za osnovce obezbijeđen i prevoz za svu djecu koja putuju preko četiri kilometra od kuće do škole, za šta je u prethodne četiri godine uloženo više od 25 miliona KM i naveo da su tokom četvorogodišeg perioda registrovane mnoge predškolske ustanove u javnom i privatnom sektoru, ističući da je posebno vidljivo da je od četiri ustanove u privatnom sektoru koje su funkcionisale 2010. godine danas dobijeno 48 privatnih predškolskih ustanova.

Poslanici će razmatrati i informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, te informaciju o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013–2022 godina u 2014. godini.

Na dnevnom redu je informacija o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u 2014. godine, te informacija o nalazima i preporukama studije o položaju srpskih žena žrtava ratnog zločina seksualnog nasilja u BiH.

Parlament Srpske razmatraće i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje "Toplane" Prijedor kod Evropske banke za obnovu i razvoj po projektu "Centralno grijanje Prijedor".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE