• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik se vratio u Banjaluku, Turci sve demantuju

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je avionom na banjalučki aerodrom, nakon višečasovnog čekanja u Burgasu u Bugarskoj da nadležne institucije Turske odobre prelet aviona preko svoje teritorije. Turska sve demantuje.

Avion je stigao nešto prije 17.00 časova.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je po povratku u Banjaluku iz Bugarske, odakle je vraćen avion kojim je putovao za Jerevan jer Turska nije odobrila let preko njene teritorije, da je dozvola, da bi parodija bila još veća, dobijena tek kada su se vratili na banjalučki aerodrom.

"Vjerovatno, da se nismo vratili, ne bi je ni dobili", rekao je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu.

Dodik je rekao da ne želi ovom davati kvalifikacije, ali da se na ovaj način ne može izbrisati činjenica da je prije 100 godina počinjen stravičan zločin nad Jermenima pravoslavcima, kojeg su počinili Turci.

On je podsjetio da Turska ne priznaje taj zločin, da ne želi priznati genocid, te napomenuo da je tada u kratkom roku pobijeno oko 1,5 miliona Jermena, što ne može biti ništa drugo nego genocid.

Dodik je naveo da je u Jerevanu trebalo da prisustvuje ceremoniji sjećanja na žrtve i da su tek u Burgasu u Bugarskoj saznali da je let preko Turske odbijen, te da im je rečeno da čekaju.

"Čekali smo od 10.45 časova do 15.00 časova i tada smo odlučili da se vratimo jer smo upadali u loše vrijeme i mrak i nije bilo izvjesno da ćemo dobiti dozvolu", naveo je Dodik.

Pilot Sreten Ilić je rekao da je zadatak dobijen prije nekoliko dana i da je juče u 19.30 časova od vlasti Jermenije dobijeno odobrenje za slijetanje.

"S obzirom da naš avion nema direktan let do Jerevana, planirali smo slijetanje u Burgas, gdje smo, po slijetanju i poslije punjenja goriva i pripreme za polijetanje u Jerevan, od bugarske kontrole leta dobili obavještenje da nam nije dozvoljen let preko Turske", naveo je Ilić.

On je naglasio da su čekali četiri časa i da nisu dobili obrazloženje zašto nije dobijena dozvola od Turske.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske demantovalo je navode iz Ureda predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, o tome da njegovom avionu turske vlasti danas nisu odobrile prelet preko turskog teritorija na putu ka Jermeniji.

Tursko Ministarstvo saopštilo je kako predsjednik RS Dodik nije zatražio nikakvo odobrenje za prelet na putu ka Jerevanu u Jermeniji, kao i da se ne radi ni o kakvoj opstrukciji političke prirode.

“Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Uprava za civilno vazduhoplovstvo nisu zaprimili zahtjev za prelet aviona sa predsjednikom RS”, izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva za Anadoliju.

Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu RS uputio tekst deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine.

"Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod koji je u Prvom svjetskom ratu izgubio jednu trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se s nastojanjima jermenskog naroda i podržava ga u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Jermenima tokom raspada Osmanskog carstva", naveo je tada Dodik, a prenosi RTS.

Usvajanjem ove deklaracije parlament Srpske bi se u ime RS zauzeo za, kako se navodi, poštovanje ljudskih prava, međunarodnog krivičnog prava, ali i podsjetio na nezastarivost zločina protiv čovječnosti i doprinjeo borbi protiv negiranja genocida, prenijela je Fena.

Istoričari procjenjuju da je za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj ubijeno 1,5 miliona Jermena.

Turska negira da je to bio genocid, tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su to samo bile žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva što je donijelo gubitke na obe strane.

Pilot Sreten Ilić koji je danas upravljao avionom u kojem je bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je putovao na relaciji Banjaluka-Jerevan i vraćen je, jer Turska nije odobrila let preko njene teritorije, rekao je da je let bio na vrijeme najavljen i da su posjedovali sve potrebne dokumente.

Ilić je naglasio da je od Jermenije juče stiglo odobrenje za slijetanje u Jerevan, nakon čega su u sistem "Eurokontrola" pustili plan za let Banjaluka - Burgas, Burgas - Jerevan, što znači da su ih u istom trenutku u sistemu imali i Turska, i Bugarska i Jermenija.

"Sve je urađeno u skladu sa utvrđenom i uobičajenom procedurom. Od kako smo prijavili let i dobili dozvolu za slijetanje u Jerevan,niko iz Turske nas nije obavijestio da je let odbijen ili da nešto dodatno traže. Tu informaciju smo dobili tek u Burgasu", dodao je Ilić.

On je rekao da je avion iz Banjaluke jutros u 9.00 časova poletio sa svim potrebnim dokumentima za Burgas, gdje je sletio oko 10.30 časova.

Ilić naglašava da je i do sada išao sa istim takvim papirima, a riječ je o tri dokumenta koja su potrebna za let bilo gdje u Evropi, te da su letovi obavljani bez problema.

"Sa takva tri dokumenta smo i do sad letjeli i prelijetali Tursku i nikada nismo imali problema", ističe Ilić.

On je naveo da su u Burgasu uzeli gorivo i sjeli u avion da nastave put, kada je kontrola letenja pozvala kapetana da dođe na toranj i saopštila da nije dozvoljen prelet preko Turske.

"Vrijeme se kvarilo na destinaciji, išla je i noć, a nismo imali dobru alternaciju, i sve je to činilo situaciju dosta neizvjesnom i mi smo odlučili u 15.00 časova da se vratimo u Banjaluku. Kad smo došli u Banjaluku, saznali smo da smo dobili odobrenje od Turske", dodao je Ilić.



Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

SSSS

Od turaka nisam ni ocekivao drugacije objasnjenje. Kada se samo sjetim kada su ubili navijaca zvezde sta su sve govorili...

koki

sigurno ste zajedno bili kad sve znas

vesna

dodik izmislja

MONDO REPORTAŽE