• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strani mediji o napadu u Zvorniku

Autor mondo.ba

O dešavanjima u Zvorniku izvijestili su i brojni svjetski mediji, često se pozivajući na izvještaj Associated Pressa.

BBC je prenio da je naoružani muškarac pucao na zgradu PU Zvornik automatskom puškom uzvikujući Allahu Akbar, podsjećajući na muslimanske žrtve u ratu od 1992. do 1995. godine.

Jedan od prvih koji je objavio vijest o napadu je britanski "Daily Mail", koji je prenio izjavu Dragana Mektića. U vijesti ovog britanskog dnevnika su naveli da su bh. obavještajne službe imale naznake o mogućem napadu, ali nisu znale kada i gdje bi trebalo da se dogodi, javile su "Nezavisne novine".

Britanski "Independent" je prenio da je napad izveo član vehabijskog pokreta.


"Huffington Post", uz vijest o napadu, prenio je i priču o gradu Zvorniku u blizini srbijanske granice. Oni su naveli kako su prije rata u njemu živjeli Bošnjaci, ali da su tokom rata protjerani. "Reuters" piše kako je ovo prvi ovakav slučaj u RS, iako je bilo sličnih slučajeva u FBiH, uključujući bombaški napad 2010. godine na Policijsku stanicu u centralnoj Bosni kao i napad na Ambasadu SAD u Sarajevu godinu dana kasnije.

Njemački DW prenio je izjavu Milorada Dodika, koji je rekao da je napadač bio pod uputama nekoga drugog iako je napad izveo sam.

Vijest o napadu u Zvorniku prenose i američki "The New York Times", evropski servisi "Euronews", Europa Online Magazine, turski "Journal of Turkish Weekly", ruski "Sputnik International". "Russia Today", "Rosijskaja Gazeta", kuvajtska "Kuwait News Agency", holandski "De Dagelijkse Standaard" i mnogi drugi.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Klasika

Odmah po napadu po već dobro uhodanom scenariju Avaz baca kosku sa stotinama i hiljada ubijenih kojima pravda terorizam a strani mediji nekritički i neprovjereno preuzimaju tu vijest i samo o tome pričaju. Kad dođe i u njihovo dvorište onda će reći da je to terorizam a ovako najbitnije je da se obnovi priča o Srbima kao lošim momcima koji ništa nisu radili drugo od 92-95 samo ubijali i silovali goloruk dobroćudni muslimanski narod da bi na kraju nabili cifru od 300.000

MONDO REPORTAŽE