• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis nije završen ni godinu dana poslije

Autor mondo.ba

Iako je od popisa stanovništva u BiH prošlo više od godinu i po dana, svi rezultati još nisu objavljeni.

Nije poznata nacionalna struktura stanovnika pa ni koliko, od ukupno popisanih 3,7 miliona građana, spada u kategoriju stalnih stanovnika.

Na ove podatke moraćemo još sačekati jer među statističkim institucijama još nema saglasnosti u vezi sa pravilima za utvrđivanje stalnog stanovništva, piše RTRS.

Zakon je jasan – ko živi duže od godinu dana van zemlje, ne može biti u kategoriji rezidentnih, odnosno stalnih stanovnika. Problem nastaje kako, iz popisa, utvrditi da li neko ispunjava ovaj uslov. Baza podataka je urađena, kao i sva pravila ali nije dogovoreno koja od tih pravila treba da budu primjenjena.

"Ne samo kada su u pitanju pravila, odnosno kriterijumi nego tu postoje i različita gledanja na metode pristupe i kontrole", rekla je Radmila Čičković, direktorka Zavoda za statistiku Republike Srpske.

"To su sve pojašnjenja koja smo mi dobili decidno u uputstvima od Agencije za statistiku BiH, zašto sad u statističkim institucijama dolazi do toga, očigledno da uticaj na to ima politika", dodaje Stevo Pašalić, demograf.

Pojednostavljeno, političko Sarajevo pokušava u kategoriju stalnih stanovnika ugurati i one koji, gotovo dvije decenije nisu tu, a BiH posjete preko ljeta ili preko Skajpa.

"Motiv je jasan – Bošnjaci popisani u Srpskoj ulaze u konačan zbir pri raspodjeli funkcija po nacionalnom ključu, živjeli oni u Banjaluci ili Malmeu. U toku samog popisa bilo je vidljivo da se pokušava napraviti popisni inženjering", kaže Stevo Pašalić.

"Porodica kaže da žive u Sarajevu, imaju djecu za koju kažu da se školuju u Njemačkoj", dodaje Pašalić.

Statistički zavod Republike Srpske imao je ozbiljne primjedbe na izvještaj o statusu aktivnosti koji je Agencija za statistiku BiH ranije sačinila.

"Za nas je bitno da postupamo u skladu sa zakonom, u skladu sa metodologijom i u skladu sa međunarodnim standardima i na taj način izvedemo ukupan broj stanovnika u BiH. Jedino ti podaci mogu služiti svrsi", ističe Čičkovićeva.

Za naredni ponedjeljak zakazan je sastanak Centralnog popisnog biroa na kojem bi statistički zavodi Srpske i Federacije trebali da iznesu svoje stavove o Jedinstvenom programu obrade podataka koji im je danas dostavila Agencija za statistiku BiH.

U slučaju da se stavovi usaglase, u šta malo ko vjeruje, kompletni popisni podaci mogli bi biti objavljeni za najviše mjeces dana.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE