• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije usvojena rezolucija o Sutorini

Autori SRNA Autori Anadolija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije večeras usvojio Prijedlog rezolucije o Sutorini, predlagača Denisa Bećirovića iz SDP-a.

Ovim aktom predlagano je da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH, koji je utvrdio Savjet ministara BiH početkom novembra prošle godine, a prema kojem bi Sutorina trebalo da voljom državnih organa BiH trajno ostane u sastavu Crne Gore.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas i u prvom i u drugom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu koji, prema prijedlogu Predsjedništva BiH, iznosi 1.563.580.625 KM.

Prijedlogom zakona o budžetu, koji je pripremio Savjet ministara, a potom utvrdilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, ukupni prihodi za finansiranje institucija i prihodi su na nivou 2014. godine i iznose 950 miliona KM, dok prihodi za servisiranje spoljnog duga iznose 613.580.625 KM i za 232.812.343 su manji u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Stiže ambasador iz Crne Gore

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore pozdravlja odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da odbije Prijedlog rezolucije o Sutorni i najavljuje da će imenovani ambasador Crne Gore u BiH najkasnije do kraja mjeseca preuzeti dužnost u Sarajevu. Kako je saopšteno iz ovog resora, odluka Predstavničkog doma predstavlja većinsku volju građana BiH. "Odluku smatramo snažnim iskazom većinske volje građana BiH da nastave razvoj i jačanje odličnih odnosa dvije zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrijednostima dobrosusjedske saradnje”, navodi se u saopštenju MVPEI. Nakon odbijanja rezolucije o Sutorini, u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija očekuju skoro potpisivanje ugovora o granici sa BiH. Takođe, i ambasador CG će do kraja mjeseca preuzeti dužnost u Sarajevu.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje sa Jedinstvenog računa u iznosu od 750 miliona KM, što je na nivou 2014. godine.

Predstavnički dom usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim su predviđene strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, a organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje se kao posebno krivično djelo.

U zakon se uvodi i krivično djelo "prisilni nestanak".

Cilj ovog zakonskog akta je harmonizacija krivičnog zakonodavstva u BiH sa međunarodnim pravom, te usklađivanja sa preporukama Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca (MANIVAL) i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Poslanici su usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čime je on odbijen.

Predlagač zakona poslanik Saveza za bolju budućnost Damir Arnaut rekao je da se predloženim rješenjima omogućava da slobodna mjesta u federalnom Domu naroda budu popunjena neizabranim kandidatima iz reda određenog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih sa kandidatskih lista za kantonalne skupštine onih političkih subjekata koji su na tim izborima osvojili mandate u jednoj ili više takvih skupština.

Nakon prošlogodišnjih opštih izbora, mandati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH raspoređeni su u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ali su četiri mjesta delegata iz srpskog naroda i dalje upražnjena, jer na kandidatskim listama u nekim od kantona FBiH nije bilo dovoljno kandidata iz srpskog naroda.

Ustavnopravna komisija zaključila je da Prijedlog dopune Izbornog zakona BiH koji se odnosi na popunjavanje Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Nije prihvaćen Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2014. godinu.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH, koji treba da obezbijedi neophodne pretpostavke za efikasnije izvršavanje nadležnosti policijskih tijela i primjene policijskih ovlaštenja.

Cilj zakona je i kvalitativno poboljšanje njihovog radnopravnog statusa, uz istovremeno obezbjeđivanje neophodnog stepena zaštite prava policijskih službenika.

Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, predlagača poslanika Mirsada Mešića iz SDP-a, jer nije bilo podrške poslanika iz Republike Srpske i on je upućen na usaglašavanje Kolegijumu doma.

Ovaj zakon predviđao je da za pola godine bude produžena naplata RTV takse putem telekom operatera s obzirom da je 26. aprila istekla dozvola na osnovu koje telekom operateri naplaćuju RTV taksu, a do sada nije definisan novi model naplate.

Usvojen je izvještaj sa zaključcima Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma o javnom saslušanju predstavnika BHANSA, BHDCA i Savjeta ministara BiH u vezi sa propustima navedenim u Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi "Kontrola vazdušnog saobraćaja BiH".

Komisija je u zaključcima predložila Predstavničkom domu da od Savjeta ministara BiH bude zatraženo da u što kraćem roku imenuje članove Savjeta i Uprave BHANSA, te da nakon tog imenovanja bude sačinjen akcioni plan procesa preuzimanja i uspostavljanja kontrole vazdušnog saobraćaja BiH s jasno utvrđenim nosiocima aktivnosti i rokovima.

U izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH navodi se da je sistem kontrole vazdušnog saobraćaja neefikasan i da BiH zbog toga trpi značajne posljedice.

Usvojen je prijedlog zaključka poslanika A-SDA Jasmina Emrića kojim se zadužuje Savjet ministara BiH da za prvu narednu sjednicu Predstavničkog doma pripremi i dostavi informaciju o postupku razgovora o ocjenjivanju i odobrenju pogodnosti lokacije na Trgovskoj gori za smještaj Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada koji vodi Zavod za radiološku i nuklearnu bezbjednost Hrvatske.

Marin Vukoja imenovan je za sekretara Predstavničkog doma, a Aida Koristović za sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH.

Naredna sjednica Predstavničkog doma trebalo bi da bude održana 28. maja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE