• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija "češlja" banjalučki Kosmos

Autor mondo.ba

MUP RS pokrenuo je istragu u banjalučkom preduzeću "Kosmos", u koje su već ušli inspektori Kriminalističke policije i zatražili određenu dokumentaciju, javljaju mediji.

 Policija "češlja" banjalučki Kosmos Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Predmet policijskog interesovanja su ugovori sklapani u inostranstvu i transferi novca posljednjih nekoliko godina, objavile su "Nezavisne novine".

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je ranije da je resorno ministarstvo dobilo saznanja da je u preduzeću "Kosmos" bilo zloupotreba u transferu novca i plaćanja, zbog čega moraju biti pokrenuti adekvatni postupci.

"Postupajući po anonimnoj prijavi tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka uputio je zahtjev Centru javne bezbjednosti Banjaluka da provjeri navode iz prijave protiv preduzeća "Kosmos", što je i urađeno", rečeno je u Tužilaštvu.

Iz Tužilaštva je potvrđeno da je iz preduzeća "Kosmos" izuzeta određena dokumentacija i da su provjere u toku.

"Da li je anonimna prijava opravdana ili ne, znaćemo nakon završene provjere", navode iz Tužilaštva i dodaju da će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Radnici “Kosmosa” u štrajku su od 22. decembra prošle godine jer nisu dobili desetak plata,  a godinama im nisu uplaćeni ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Radnici pitaju kako je to moguće, ako preduzeće realizuje ugovore vrijedne 20 miliona maraka i najavljuju da će štrajkovati sve dok direktor, koji je u tehničkom mandatu, ne napusti funkciju.

Nakon što su obustavili protestne šetnje, nezadovoljni radnici Komosa, jednog od dva sindikata Kosmosa, u maju su po ko zna koji put izašli na banjalučke ulice kako bi zatražili smjenu direktora Dragana Ilića. Radnici vjeruju da će im biti bolje ako Vlada smijeni direktora, a očekuju i isplatu druge plate, od 16 zaostalih. Za sada su primili samo jednu.

“Šaljemo pisma, niko nam se ne obraća, misle da su riješli stanje u Kosmosu, medjutim nisu. Mi ne mislimo posustati, ovo je jedini vid naše borbe. Rekli smo, dogovorili se, rekli smo direktoru od iduće sedmice neće više biti dozvoljen ulaz u kancelariju ako ne podnese ostavku”, rekao je Željko Nikolić predsjednik štrajkačkog odbora “Kosmos”.

Protest radnika "Kosmosa" 20. marta u Banjaluci.
Izvor: MONDO/Siniša Stanić Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je ranije da situaciju u banjalučkom preduzeću "Kosmos" dodatno komplikuje to što su radnici podijeljeni u dva sindikata, od kojih jedan podržava nastavak proizvodnje znajući da je to i uslov poslovnih partnera, a drugi na drugačiji način traži svoja prava.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je jedan od sindikata "Kosmosa" koji je u štrajku dobio pismo podrške jedne međunardne sindikalne organizacije Cvijanovićeva je rekla da je sasvim logično da sindikati podržavaju jedni druge.

"Jako podržavam sindikalne organizacije i njihovu borbu za prava radnika. Naprosto, mislim da su sindikati važan dio donošenja rješenja i faktor i korektor onog što radi sama vlada", rekla je Cvijanovićeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE