• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak i Jagland predstavili Akcioni plan za BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i generalni sekretar Savjeta Evrope Tornbjorn Jagland predstavili u Sarajevu Akcioni plan Savjeta Evrope za BiH za period 2015-2017

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i generalni sekretar Savjeta Evrope Tornbjorn Jagland predstavili su danas u Sarajevu Akcioni plan Savjeta Evrope za BiH za period 2015-2017. godine koji će omogućiti inkluzivan i koherentan pristup saradnji Savjeta Evrope i BiH.

Cilj Akcionog plana je da pruži podršku BiH u ispunjavanju preostalih postprijemnih i zakonskih i konkretnih obaveza kao državi članici Savjeta Evrope i da pomogne da se zakoni, institucije i prakse BiH dodatno usklade sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Crnadak je u obraćanju istakao da bi Akcioni plan bio sačinjen, bez obzira na predsjedavanje BiH Savjetom Evrope koje je preuzeto 19. maja u Briselu.

"Riječ je o planu koji je sastavni dio uslaglašavanja i razgovora ne samo na nivou BiH, nego i institucija vlasti na nižem nivou. Riječ je o dokumentu koji će omogućiti da odnos BiH i Savjeta Evrope podignemo na viši nivo", rekao je Crnadak.

On je naveo da su u Akcionom planu utvrđeni ključni prioriteti, te da su u prvom planu reforma pravosuđa, sloboda medija, informatičko društvo, prevazilaženje podjela unutar zajednica, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naglasak će biti i na promovisanju jednakih mogućnosti za žene, pitanje mladih, te pitanja Roma i drugih ugroženih društvenih grupa.

"Akcioni plan je precizno po sektorima pobrojao aktivnosti koje će se dešavati i vrlo se jasno vidi da su uključene vlasti na različitim nivoima. Predviđeno je učešće ministarstava i različitih pravosudnih institucija na različitim nivoima, a to je važno jer se BiH uvažava kakva jeste", naglasio je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH smatra da će upravo to omogućiti da ne bude političkog neslaganja u vezi sa realizacijom ovog akcionog plana.

Generalni sekretar Savjeta Evrope izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje predstavljanju Akcionog plana, ističući da je slučajnost što se to dešava upravo u vrijeme kada BiH predsjedava Savjetom Evrope.

Jagland je istakao da nakon predstavljanja Akcionog plana očekuje i konkretno djelovanje i jačanje institucija, što će doprinijeti i većoj stabilnosti zemlje.

Generalni sekretar Savjeta Evrope rekao je da je vrlo malo zemalja poput BiH u kojima se jasno vidjelo do čega dovodi netolerancija i ksenofobija.

Jagland je istakao i da se od BiH očekuje da ispuni obaveze poput odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci".

On je dodao da će provođenje Akcionog plana omogućiti i jačanje pravosuđa u našoj zemlji.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE