• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sejfudin Tokić pušten da se brani sa slobode

Autori mondo.ba Autori Agencije

Sejfudin Tokić, koji je uhapšen jutros u Banjaluci, pušten je da se brani sa slobode, nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, saznaje MONDO.

 Sejfudin Tokić pušten da se brani sa slobode Izvor: mondo.ba

Izvor: mondo.ba

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić optužen je za krivično djelo izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, a nakon saslušanja tužilac je utvrdio da ne postoji razlog da Tokić ostane u pritvoru, pa je pušten da se brani sa slobode.

Tokić i Adnan Bajrić uhapšeni su danas u Banjaluci, nakon što su u blizini Skupštine grada istakli zastavu takozvane Armije BiH.

Tokić je ranije pozvao Bošnjake da se 22. maja masovno okupe u Republici Srpskoj pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH uz parolu "Zastava BiH na svakom pedlju naše države".

On je prije hapšenja izjavio da je povod za isticanje zastava godišnjica od prijema BiH u UN.

"Primljena je sa ovom zastavom koja se prije 22 godine vijorila pred Ujedinjenim nacijama, sa ustavom Republike Bosne i Hercegovine u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH kada neki pokušavaju osporiti državnost BiH, konkretno kroz Deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz sabor SNSD-a, koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH. Bošnjaci, patriote BiH, ovim stiču puno pravo da u ovom slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase ustav Republike Bosne i Hercegovine", rekao je Tokić, prenosi Aanadolija.

On je istakao da "bošnjački narod više neće tolerisati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh. entiteta".

"Živjela BiH, živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vole BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom fašističkom ideologijom zavole BiH. Branićemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje", rekao je Tokić.

Prema njegovim riječima, odlučio je da održi konferenciju za novinare, nakon što je, zbog bezbjednosti, odustao od organizovanja skupa na kojem bi se okupilo više stotina građana. Tvrdi i da nije učinio ništa što je suprotno Ustavu BiH i Ustavu entiteta, a policiju Republike Srpske optužio je za destabilizaciju čitavog regiona.

Iz CJB Banjaluka je saopšteno da će Sejfudin Tokić i A.B. biti ispitani na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti

U saopštenju se navodi da su policijski službenici preduzimali mjere i radnje povodom saznanja da će Sejfudin Tokić održati pres konferenciju ispred Skupštine grada Banjaluka, između ostalog, sa namjerom „prezentovanja daljeg djelovanja bošnjačkog naroda u suprotstavljanju diskriminaciji i pokušaju nasilne pravoslavizacije i srbizacije u ovome dijelu BiH“.

"Oko 12,00 časova Sejfudin Tokić je zajedno sa A.B. došao u ulicu Srpska između zgrade Skupštine Grada i Hrama Hrista Spasitelja, te pred okupljenim novinarima pokazao ratnu zastavu Armije BiH koju mu je A.B. dao prije početka konferencije.  Prilikom obraćanja novinarima od strane Sejfudina Tokića, u neposrednoj blizini došlo je do spontanog okupljanja više od trideset građana koji su počeli da negoduju na pokazivanje ratne zastave, a koju je Tokić idalje držao u rukama, te je došlo do verbalnog sukoba između okupljenih građana i Tokića te je prijetila opasnost da dođe i do fizičkog sukoba, odnosno napada na Tokića i A.B.", navodi se u saopštenju.

U isto vrijeme u nesprednoj blizini Skupštine grada, odnosno mjesta gdje se nalazio Tokić, polagani su vijenci na spomen-obilježje "Život", povodom obilježavanja 23 godine od smrti banjalučkih beba.

"Na ovom skupu, koji je bio najavljen, bilo je prisutno 150 građana, pa je postojala realna opasnost da dođe do narušavanja javnog reda i mira i fizičkog napada", navodi se u saopštenju.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio da Tokić i A.B. budu lišeni slobode i ispitani o okolnostima izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

"Sve dalje mjere i radnje prema njima biće preduzimane u koordinaciji i pod nadzorom banjalučkog Okružnog tužilaštva", navodi se u saopštenju iz CJB-a Banjaluka.

...
Izvor: YouTube

Rašid Halilović, novinar televizije Face, izjavio je za MONDO da je nakon hapšenja Tokića jedan od okupljenih građana nasrnuo na njega i snimatelja ove sarajevske medijske kuće.

"Jedan od građana Banjaluke uz psovke i prijetnje fizički je napao kolegu snimatelja, nakon čega sam stao između njih i rekao da nema potrebe za bilo kakvim incidentima. Poslije toga nasrnuo je na mene. To sam rekao i policiji, koja je napravila zapisnik", rekao je Halilović.

Navodeći inicijale iz CJB su potvrdili da je novinar „Face“ prijavo da je ispred Skupštine Grada u ulici Srpska, fizički napadnut od strane njemu nepoznate osobe.

"Postupanjem po zaprimljenoj prijavi, policijski službenici su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je fizički napad izvršila osoba R.G. U toku je rad na pronalasku lica i dokumentovanju događaja. O svim prikupljenim saznanjima biće obaviješteno Okružno tužilaštvo Banjaluka radi daljeg postupanja", naveli su iz banjalučkog CJB.

Napad na kamermana osudio je Klub novinara Banjaluka.

"Kršenje prava na rad novinarskoj profesiji istovremeno je i kršenje prava na slobodu izražavanja. Napad na ekipu Face TV u Banjaluci pod hitno se mora sankcionisati kako bi se javnosti u cijeloj BiH poslala poruka kako će proći svi koji novinare budu onemogućavali da rade svoj posao.

Pozdravljamo aktivnost CJB Banjaluka, koji je saopštio da su policijski službenici došli do saznanja o tome ko je izvršio fizički napad i da je u toku rad na pronalasku lica i dokumentovanju događaja, kao i da će o svim prikupljenim saznanjima biti obaviješteno Okružno tužilaštvo Banjaluka radi daljeg postupanja.", stoji u saopštenju Kluba novinara.

Zvaničnici RS osudili Tokićev postupak

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, osudila je Tokićev postupak i navela da je policija sigurno imala opravdan razlog za hapšenje Tokića.

"Vidim da on svojim ponašanjem, izjavama, obilježjima, jeste jedan od onih, kojih ima mnogo, a koji žele da doprinesu nemiru, a ne miru, hoće nered, a ne red. Moramo se obračunati sa takvim ljudima, pojedincima i političkim partijama koji ne razumiju koliko je ovdje potrebno da vlada red i mir", rekla je Željka Cvijanović.

Ona je istakla da je Tokić kao pojedinac minoran, te da pokušava na ovaj način da iscenira određene stvari i isprovocira reakcije, te da "njegovi postupci dovoljno govore o njemu i ko je zapravo on".

Čubrilović: Huškačko ponašanje

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra neprimjerenim današnje ponašanje Sejfudina Tokića u Banjaluci, na dan kada se Banjalučani sjećaju 12 beba koje nisu imale kiseonik da prežive i dočekaju svoje srećno djetinjstvo. "Tokićevo ponašanje je još jedan huškački pokušaj da se i onako krhkim međunacionalnim odnosima u BiH dolije ulje na vatru. Mislim da to nije dobra poruka za Banjaluku, Republiku Srpsku, BiH i narode u BiH", rekao je Čubrilović Srni. Čubrilović je izrazio nadu da će organi Republike Srpske znati da odrade svoj dio posla i da ovakvih događaja neće više biti u Banjaluci.

 Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je danas u Banjaluci da je Tokić priveden zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

"Policija je obavijestila nadležno tužilaštvo o ovom događaju i izdata je naredba da Tokić bude priveden", rekao je Lukač novinarima.

On kaže da su svi svjedoci da u posljednje vrijeme Tokić pokušava da na sebe skrene pažnju, zapaljivim i neprimjerenim izjavama.

"Međutim, ono što je danas uradio prevazišlo je sve njegove namjere, jer je došao sa ratnom zastavom Armije BiH na polaganje vijenaca za 12 banjalučkih beba da provocira. Narod koji je prisustvovao ovom događaju došao je u verbalni sukob sa Tokićem", istakao je Lukač.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Milanko Mihajilica osudio je Tokićeve aktivnosti, istakavši da je dobro što je policija pokazala da se one ne mogu nekažnjeno provoditi.

"Posebno je iritantno što je Tokić to uradio kada se obilježavaju 23 godine od smrti 12 banjalučkih beba. On je imao jasnu namjeru i cilj da pokuša destabilizovati situaciju, ali je dobro što nema taj kapacitet", rekao je Mihajilica.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Sejfudin Tokić, koji se pojavio sa ratnom zastavom takozvane Armije BiH u centru Banjaluke, postao aktivista "Islamske države".
"On želi da izazove pažnju. Riječ je o jednom propalom političkom i ljudskom liku, jednom od multietničara iz ranijeg perioda koji se zaklinjao na priču o multietničkoj Bosni, a odjednom je postao aktivista 'Islamske države'", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da Tokić želi da skrene pažnju javnosti, naglašavajući da je ratna zastava takozvane Armije BiH neprijateljska zastava za Republiku Srpsku i srpski narod.

"Naša zastava, zastava Republike Srpske, postojala je kao zastava srpskog naroda na ovim prostorima i ona nije izišljena za razliku od te zastave BiH koja je izmišljena i koju je izmislio Alija Izetbegović i od koje su mnogi Srbi stradali", naglasio je Dodik.

On je naveo da je zbog toga Tokićev postupak provokacija, pokušaj da na taj način skrene pažnja i izazove dodatno uznemirenje.

"Logično je bilo da bude priveden. Treba vidjeti koje sankcije se mogu izreći, da li je to u sferi prekršaja ili krivičnog djela, ali očigledno je da će takav događaj morati da se sankcioniše u formi krivične odgovorosti za narušavanje javnog reda i mira i uznemiravanje, a možda čak i izazivanje mržnje", istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da ta ratna zastava ne može da bude kompatibilna sa onim što osjećaju u Republici Srpskoj.

"Mi našu zastavu Republike Srpske ne nosamo nigdje po Federaciji BiH i ne namećemo je bilo kome, za razliku od njihove ratne zastave koju nam pokušavaju nametnuti", rekao je Dodik, navodeći da FBiH nema svoju zastavu, što govori o tome kako je konstituisana.

Dodik je zaključio da je riječ o pokušaju provokacije, koji se najavljivao za današnji dan. On je podsjetio da je Tokić prije nekoliko dana najavljivao da će "uraditi nešto masovno".

"A sva masovnost, koliko ja vidim, svela se na jednog lika i jedno nedjelo Sejfudina Tokića", rekao je Dodik.

Tokić je na posljednjim izborima bio kandidat za predsjednika RS.

Još iz INFO

Komentari 19

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pr

Sto se bolan vracas samo 200 godina?Dali te treba uciti da postoje i vjekovi.Vrati se bar u 14 vijek ako neces vise i da netrebas da se svadjas ako nisi zena.Jeste da je na njima da se svadjaju.Ja nemam te probleme.

Zgembo

@pr Ocigledno je da nisam shvacen, ali...eto...nema veze, ja sam pokusao (sad kad bi ti poceo pricat o stoljecima mogu mislit da me ponovo ne bi shvatili)...aa sto da se covjek ikako trudi na brdovitom balkanu nekom nesto objasni...ha ja

koki

kao prvo ti mi nisi brat jeste da je moj tata bio svugdje po terenu.kao drugo muslimani su uvjek na silu pokusavali prekrajati istoriju a spahic nek ti iskreno objasni istoriju.ne razumijem tvoj jezik.pisi srpsko-hrvatski srbine.nista ti nisi naucio.

Zgembo

@koki Kao prvo, meni su svi dobri ljudi braca a ti ako nisi sve si rekao, ja ljude ne razdvajam na nacin na koji ih ti razdvajas, kao drugo, meni da su preci zabe ja bi volio da znam istinu i na kraju krajeva priznao bi tu istinu, muslimani (ali samo turci) su na silu sirili vjeru (i ja nisam za to) a ne historiju i ta osobina prekrajanja nikome bolje ne odgovara nego vama, a za srpsko-hrvatski, taj je jezik nastao u jugoslaviji a moj jezik bosanski se pojavljuje 200 godina prije rodjenja Vuka Stefanovica kada je Hevaia Uskufi napisao tadasnji Bosansko-turski rijecnik, pa moras da cujes i drugu stranu price ja nisam ovdje da se svadjam...

Zgembo

Ja i govorim o historiji prije turaka zato i kazem da malo procitate pravu historiju a ne onu koju vam podvaljuju u skolama, a ti Koki prijatelju ne tece nama venama srpska krv...morate brate malo da se bolje informisete pogledajte Besima Spahica (nemojte gledati njegovu nacionalnost, on govori o svima nama podjednako) pa ni vama ne tece srpska krv (kad smo kod turaka oni su imali pravo prve bracne noci, ja to ne podrzavam al tako vam je) i jos nesto Koki, u vasim Nacertanijama pise kako u Bosni zive Bosnjaci vase, katolicke i Muhamedove vere...eto tako ukratko...nemojte vjerovati vasoj istoriji koju vas uce u skolama jer je netacna, ja sam je ucio i ne mogu da vjerujem kako neko moze u knjizi toliko da laze...Obavezno pogledati Spahica (bio je i na BN-u samo da znate ;)

MONDO REPORTAŽE