• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH da omogući digitalizaciju

Autor SRNA

BiH bi trebalo da pronađe model stabilnog finansiranja javnih RTV servisa i kvalitetno provede digitalizaciju, izjavio je danas u Sarajevu specijalni predstavnik generalnog direktora Evropske radiodifuzne unije (EBU) Boris Bergant.

Na sastanku sa članovima Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bergant je istakao da je adekvatno i dugoročno stabilno finansiranje neophodno za izvršavanje osnovnih zadataka javnih RTV servisa.

On je naglasio da je obaveza zemlje da podržava javni RTV sistem, a ne dobra volja.

Govoreći o problemu nastalom zbog kašnjenja BiH u procesu digitalizacije Bergant je istakao da bi to moglo dovesti do frekvencijskog rata sa susjedima, jer će im BiH remetiti program.

"Od brzine, sada je je važniji kvalitet, da se zna ko će biti vlasnik uređaja, kako ćete emitovati signal, koliko će emitera biti", poručio je Bergant.

On je istakao da EBU nema ništa protiv uvođenja kanala na hrvatskom jeziku, ali da je bitno da se stvore zakonski, tehnički i profesionalni uslovi za to.

Kada je riječ o programskoj koncepciji javnih servisa u BiH, Bergant je istakao da ovi mediji moraju biti servisi svih, a ne "jednog protiv drugog".

Predstavnik EBU ocijenio je da BiH ima odličan zakon o javnom RTV sistemu, ali da je problem što ga ne primjenjuje.

Tvrdeći da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji konsenzus da se učini radi spašavanja javnog RTV sistema, član Komisije Mario Karamatić prenio je Bergantu molbu da u BiH analogni signal ne bude isključen odmah nakon 17. juna kada ističe rok za digitalizaciju.

Prema Karamatićevim riječima, problem u slaboj naplati RTV takse jeste nezadovoljstvo Hrvata programom, prije svega FTV-a.

"Problem svih problema jeste vratiti servise u sistem, da se počnu profesionalno ponašati, a ne da iznose političke konstrukcije", smatra Karamatić.

BiH će 17. juna, kada ističe krajnji rok za digitalizaciju, biti jedina u okruženju koja neće preći na digitalno emitovanje RTV programa.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE