• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum BiH i EU stupio na snagu

Autor SRNA

Od danas je na snazi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, čiji je cilj priprema zemlje za buduće članstvo u Uniji.

 Sporazum BiH i EU stupio na snagu Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose EU i BiH. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje", saopšteno je ranije iz Brisela.

Ovim dokumentom se "utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja".

"U kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sporazum služi kao osnova za provođenje procesa pristupanja", navodi se u saopštenju.


Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju daće okvir koji omogućava BiH ozbiljne iskorake i rad na potrebnim reformama, ocijenio je specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Vigemark je ranije kao ključne naveo ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite, te one koje se odnose na vladavinu prava.

Ističući da mnogi u BiH žele da vide konkretan napredak u odnosima BiH i EU, Vigemark je naglasio da će neophodne reforme morati da budu u skladu sa standardima EU.

Specijalni predstavnik EU obećao je pomoć BiH da sprovede reforme.

Savjet EU usvojio je 21. aprila odluku o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Mogerini: Počinje novo poglavlje BiH na evropskom putu

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, koji je danas stupio na snagu i to sedam godina nakon parafiranja, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ocijenila je kao početak novog poglavlja za zemlju na evropskom putu.

Mogerini naglašava da su sada potrebni politička jasnoća, odlučno djelovanje i stvarni, koordinirani napori institucija na svim nivoima na izradi i sprovođenju reformskog programa.

Visoka predstavnica je upozorila da će BiH morati da pokaže opipljive rezultate da bi Savjet EU u budućnosti razmotrio zahtev za članstvom, a stupanje na snagu Sporazuma pozdravio i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Johanes Han.

Vigemark: Istorijski i prelomni trenutak u odnosima BiH i EU

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je danas u Sarajevu da je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) istorijski i prelomni trenutak u odnosima EU i BiH, te da je to prvi korak pridruživanja BiH EU i glavni vodeći okvir za međusobne odnose.

Vigemark je na konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem istakao da to u narednim fazama podrazumijeva usklađivanje standarda i zakonodavstva u BiH sa onim u EU.

"Samim tim se i građani približavaju boljim standardima u EU, boljem kvalitetu robe, bezbjednijem okruženju, boljem pristupu tržištima itd. Generalno se šalje poruka o stabilnosti i prosperitetu koji će omogućiti i dolazak investicija", izjavio je Vigemark.

Prema njegovim riječima, stupanje na snagu SSP-a pokazuje i uspješnost novog pristupa koji uključuje i zajedničku izjavu koju su usaglasili svi politički lideri u BiH i koja je usvojena u svim zakonodavnim tijelima u BiH.

Naglašavajući da je, prije svega, potrebna politička volja, on je izrazio nadu da će svi politički akteri shvatiti mogućnost i priliku koja se pruža SSP-om i zajednički raditi u tom cilju.

"Danas su mi i u Banjaluci rekli da dijele istu viziju i isti cilj, te da su spremni da rade zajednički na ostvarivanju toga", naglasio je Vigemark.

Prema njegovim riječima, EU želi da vidi snažniji napredak u provođenju socijalnih i ekonomskih reformi, uključujući i vladavinu prava u BiH, a SSP će pomoći u ostvarivanju toga.

Vigemark je poručio da članstvo u EU nije nešto što se dobija na poklon, nego nešto što se mora zaraditi.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE