• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Nećemo smijeniti ministre iz DF-a

Autor mondo.ba

Bakir Izetbegović, lider SDA, ubijeđen je da će i dalje imati podršku DF-a kada su u pitanju reformski zakoni, te je u petak nakon sastanka sa Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, rekao da za njega koalicija još postoji

Neizvjesno je kako će u budućnosti funkcionisati Vlada FBiH i da li će zakoni koje Vlada bude slala pred poslanike u federalni parlament imati podršku, pišu "Nezavisne novine".

Bakir Izetbegović, lider SDA, ubijeđen je da će i dalje imati podršku DF-a kada su u pitanju reformski zakoni, te je u petak nakon sastanka sa Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, rekao da za njega koalicija još postoji i da neće ništa mijenjati dok ima podršku u reformskim zakonima. "Gdje je nastao eventualni razlaz i ova kriza koju imamo? Na podjeli pozicija ili onom što zovu podjela fotelja! Pogledajte koliko je i iz koje stranke koji ministar zatražio tih pozicija. SDA je zatražila nula pozicija. Mi smo spremni na moratorij na imenovanja, tražimo da se konačno krene sa reformskom agendom i na tome smo insistirali i na sastanku sa Čovićem. Hoćemo konačno da krenemo u reformske zakone koji će promijeniti socioekonomsko stanje", kazao je Izetbegović te podvukao da premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) neće pokrenuti smjenu DF-ovih ministara.

"Vlada je napravljena i treba se odgovorno ponašati", rekao je Izetbegović, te dodao da nije razgovarao sa SBB-om o ulasku u vlast, niti to namjerava.

Međutim, Dragan Čović drugačijeg je mišljenja.

Za njega koalicija na nivou FBiH više ne postoji i potrebno je tražiti druge partnere umjesto DF-a.

Kako je rekao, kada su u pitanju novi partneri, o tome će ćutati još dan-dva, ali mu je već sada jasno da nemaju klasično partnerstvo sa DF-om, niti imaju njihovu podršku u Parlamentu.

"Smatram da Federacija BiH već ima manjinsku vladu", rekao je Čović.

Što se tiče ulaska SBB-a, rekao je da o tome treba intenzivno razgovarati narednih dana i da se zalaže za to. Dodao je da nije kontaktirao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

"Trebaju nam novi partneri da ojačamo parlamentarnu većinu", poručio je Čović, koji smatra da se ova kriza neće prenijeti na Vijeće ministara, ali ne isključuje ni takvu mogućnost.

Kada je u pitanju smjena ministara DF-a, rekao je da će se to desiti kad odluči SDA, a predsjednik FBiH Marinko Čavara neće intervenisati bez dogovora. Čović je na kraju rekao da ideja o formiranju nove većine bez SDA za njega nije prihvatljiva.

Željko Komšić, lider DF-a, kratko je preporučio bivšim koalicionim partnerima da što prije počnu razmišljati o SBB-u i Fahrudinu Radončiću.

U zgradu Predsjedništva, u isto vrijeme kad su tu bile delegacije SDA i HDZ BiH, došli su i Reuf Bajrović, ministar energetike, industrije i rudarstva u FBiH (DF) i Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a. Bajrović je rekao da je bio na sastanku sa Milanom Dunovićem, potpredsjednikom FBiH, te da su razgovarali o pravnim mogućnostima i procedurama.

On je takođe apelovao na Fadila Novalića, federalnog premijera, da što prije smijeni ministre iz reda DF-a.

Moguć ulazak u koaliciju sa SDA i HDZ BiH, te spekulaciju da je o tome u četvrtak razgovarao s Izetbegovićem, na Facebooku je prokomentarisao i bivši lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

"Laž je da sam bilo kada o formiranju vlasti razgovarao sa predsjednikom SDA, od vremena kada je lider DF-a otišao iz SDP-a i preuzeo ulogu ekskluzivnog pregovarača sa Bakirom Izetbegovićem o očuvanju, interesima i formiranju vlasti u kojoj po svaku cijenu mora biti SDA", napisao je, te pozvao DF da izađe iz vladajuće koalicije onako kako se to svugdje u pristojnom svijetu časno radi, te da se pridruže SDP-u u opoziciji na svim nivoima.

"Budimo zajedno sa narodom i spremajmo se za predstojeće izbore!", poručio je Lagumdžija.

Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP BiH, rekao je u petak da ova stranka ne namjerava ulaziti u vlast na bilo kojem nivou u BiH.

Omer Čevra, portparol SBB-a, uputio je ispred ove stranke saopštenje u kojem se kaže da je SBB ozbiljna stranka koja ima drugi najbolji rezultat u FBiH, te da ne čeka u hodniku da ispunjava Izetbegovićeve i DF-ove želje.

"SBB će na nivou rukovodstva i Glavnog odbora iduće sedmice analizirati aktuelnu situaciju", stoji u saopćenju portparola SBB-a Omera Čevre.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE