• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čubrilović: RS ne prihvata rezoluciju o Srebrenici

Autor SRNA

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je stvar parlamenta BiH kako će se na sutrašnjoj sjednici "postaviti" prema rezoluciji o Srebrenici, podsjetivši da je stav RS da ne prihvata takvu rezoluciju.

On je dodao da ne može reći kako će se po tom pitanju ponašati predstavnici iz Srpske u parlamentu BiH, napomenuvši da u dosadašnjem radu nikada nije prihvaćeno da takva inicijativa bude razmatrana u Narodnoj skupštini.

Čubrilović je podsjetio da je slična inicijativa nedavno upućena u parlament Srpske, te dodao da je stvar Kolegijuma Narodne skupštine kako će se opredijeliti prema "budućnosti tih akata".


Kometarišući medijske navode da Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN u kojoj će biti navedeno da je "u Srebrenici izvršen genocid", Čubrilović je ocijenio da je to politički akt, ali je pravo svake države da uputi rezoluciju određenim institucijama, kao i da je stvar tih institucija na koji način će prihvatiti te rezolucije i deklaracije.

Protiv Rezolucije i poslanici iz Srpske

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković rekao je da sutra neće podržati prijedlog rezolucije o Srebrenici i da o tome dijeli mišljenje svih poslanika iz Republike Srpske.

Novaković je rekao da neće podržati preloženi tekst, bez obzira što se naslanja na odluku Međunarodnog suda u Hagu koji je o Srebrenici donio političku odluku i time dao prostor za ovakve pokušaje u parlamentu BiH.

"Smatram da je u Srebrenici počinjen težak zločin, zaista je urađeno nešto suprotno svim normama ratovanja, međutim genocid je nešto sasvim drugo i ne stoji u ovom slučaju", rekao je Novaković.

On je podsjetio da se rezolucija ove vrste ne pojavljuje prvi put i da to uobičajeno pokušavaju neke od političkih stranaka iz FBiH da stave na dnevni red.

Predstavnički dom trebalo bi sutra da razmatra prijedlog rezolucije o Srebrenici čiji su predlagači poslanici SDP-a Mirsad Mešić i Denis Bećirović i poslanik BPS-a Zaim Backović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE