• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivancov: Britanci da ne odlučuju bez koordinacije

Autor SRNA

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da nije upoznat sa sadržajem rezolucije o Srebrenici

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da nije upoznat sa sadržajem rezolucije o Srebrenici koju pred Savjetom bezbjednosti UN priprema Velika Britanija, naglašavajući da bi takav dokument morao isključivo da služi pomirenju u BiH, ali i da bude predmet koordinacije sa lokalnim i partnerima u međunarodnoj zajednici.

"Koliko znam, nacrt ove rezolucije još nije dostavljen međunarodnim partnerima Velike Britnije. Smatram da bi takva rezolucija morala da posluži pomirenju i da priguši sukob koji je još u srcima mnogih ljudi u BiH", rekao je Ivancov u Sarajevu.

Ruski ambasador naglasio je da se u ovom slučaju ne bi smjelo odlučivati bez odgovarajuće koordinacije sa glavnim lokalnim akterima i, naravno, partnerima Velike Britanije u međunarodnoj zajednici.

"Rezolucija pominje tragediju čiju ćemo dvadesetogodišnjicu obilježiti u ovoj godini. Ta komemoracija morala bi da posluži za poboljšanje situcije u BiH i izgradnje povjerenja među narodima", smatra Ivancov.

On je napomenuo da je to pitanje bilo i jedna od tema tokom dvodnevnog zasjedanja Savjeta za provođenje mira u BiH.

"Britanski ambasador je tom prilikom rekao da će, kada je riječ o rezoluciji, definitivno obaviti konsultacije sa svim relevantnim patnerima", dodao je Ivancov.

Mediji su prije dva dana objavili da Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN, a da su "glavne mete" ofanzive povodom obilježavanja 20 godina od dešavanja u Srebrenici Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik.

Mediji navode da se Velika Britanija na ovaj način priključila SAD i Njemačkoj, koje su već pokrenule svoje akcije za slabljenje Srpske i predsjednika Dodika.

Probleme rješavati bez spoljnog uticaja

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov poručio je večeras u Sarajevu da narodi BiH mogu samostalno, bez spoljnog uticaja, rješavati vlastite probleme, a put ka tome je uzajamno poštovanje, dijalog, razumijevanje i kompromis.

"Bliske veze Rusije i balkanskih naroda bile su, ostale i biće sastavni dio pogleda na svijet zvanične Moskve. To je i jedan od ključnih duhovnih oslonaca našeg naroda", rekao je Ivancov na prijemu povodom Dana Rusije, kojem je, između ostalih prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 Ruski ambasador istakao je da je BiH važan i izuzetan dio slovenskog svijeta, evropske i globalne civilizacije, te da etnička i duhovna raznovrsnost, koja je krasi, predstavlja istinsko bogatstvo.

"Smatramo da je zadatak međunarodne zajednice da kroz moralnu, finansijsku, kulturnu i humanitarnu podršku doprinosi osnovama nacionalnog pomirenja u BiH, uz izuzetno poštovanje principa Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava", naveo je Ivancov u obraćanju gostima iz političkog, javnog i vjerskog života, te predstavnicima diplomatskog kora u BiH.

On je istakao da između BiH i Ruske Federacije postoji stalan, uzajamno koristan politički dijalog i sve jača pravna baza bilateralnih odnosa.

"Na lokalnom tržištu predstavljeni su najveći ruski ekonomski subjekti i dobro su poznati – Sberbanka, `Gasprom` i `Zarubežnjeft`. Svake godine desetine državljana BiH odlazi na studije u Ruskoj Federaciji", naglasio je Ivancov.

Ruski amabasador ukazao je i na činjenicu da se povećava broj turista i kulturnih razmjena između dvije zemlje.

"BiH je veoma interesanta za nas. Visoko cijenimo dobre odnose i podršku oba entiteta. Vidimo direktnu uzajamnu korist od produbljivanje naših odnosa. Rusija je snažan, odgovoran i ozbiljan partner svih naroda u BiH", naglsio je ambasador Ivancov.

Dan Rusije, 12. jun, jedan je od "najmlađih" državnih praznika u toj zemlji. Upravo su tog datuma 1991. godine, prije raspada Sovjetskog Saveza, održani izbori za predsjednika Rusije, na kojima je trijumfalno pobijedio Boris Jeljcin.

Jeljcin je predložio da se 12. jun smatra državnim praznikom i da se nazove Dan Rusije. Dekret o tome potpisan je 1994. godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE