• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić nepoželjan zbog hapšenja Orića

Autor SRNA

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je jutros formalni zahtjev Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH bude odgođena zbog hapšenja Nasera Orića.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je jutros formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH, koja je planirana za sutra, bude odgođena zbog hapšenja državljanina BiH Nasera Orića.

"Kao što vam je poznato, tokom 2013. godine između Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine potpisan je Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i `genocida` koji daje garanciju da će se postupci za navedena krivična djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog.

Navedeni protokol, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između BiH i Srbije, predviđa mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja državi državljanstva osumnjičenog", navodi se u Izetbegovićevom obrazloženju.

S obzirom da Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan njenim organima gonjenja, Izetbegović kaže da je očekivao da će "u duhu dobrosusjedskih odnosa Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dvije zemlje, odnosno da će ovaj predmet ustupiti BiH i da Švajcarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju Orića".

"Prema informacijama koje smo diplomatskim kanalima dobili od švajcarske strane, Ministarstvo pravde Srbije je 12. juna, ipak, uputilo švajcarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicioni pritvor za Orića.

Takav postupak Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije zemlje, kao i sa odredbama ovog protokola", ističe bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je dodao da, imajući u vidu novonastalu situaciju, smatra da zvanična posjeta predsjednika Srbije BiH u ovom trenutku ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana.

"Zbog toga zahtijevam da planirana posjeta bude odgođena i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicionog postupka pred švajcarskim pravosudnim organima, te povratka Orića u BiH", ističe se u zahtjevu.

Švajcarski pravosudni organi uhapsili su Orića 10. juna na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala 3. februara prošle godine.

Iz Predsjedništva BiH prethodno je zvanično najavljen dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Sarajevo.

Ivanić: Nema razloga za odgađanje Nikolićeve posjete

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjaluci da nema razloga da bude odgođena posjeta BiH predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ivanić je naveo da je od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića dobio zahtjev da bude odgođena Nikolićeva posjeta zbog hapšenja bivšeg komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, ali da ova institucija o tom pitanju još ništa nije odlučila.

"Sva otvorena pitanja mogu da budu riješena dijalogom, a o svemu sam informisao Nikolića. Ovo BiH vraća u prošlost i može stvoriti veoma loš ambijent, jer nijedan čovjek ne može biti osnov za narušavanje odnosa dvije zemlje", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je pravosuđe u Švajcarskoj samostalno i da će donijeti odluku u slučaju Orić koja će biti zasnovana na pravu.

Govoreći o najavljenoj britanskoj rezoluciji o Srebrenici, Ivanić je rekao da je neprihvatljiva.

"Svi koji predlažu ovakve dokumente BiH dramatično vraćaju u prošlost. BiH nisu potrebni politički dokumenti, nego poštovanje prema svim žrtvama", kaže Ivanić.

On je upozorio da će se u narednih nekoliko nedjelja odlučivati u kom pravcu će ići BiH - da li će ići u pravcu evropskih intergacija ili će se vratiti u prošlost.

"Bitno je da bude postignut dogovor o reformskim promjenama, da BiH posjete evropski komesar Johanes Han i kancelar NJemačke Angela Merkel, kao i da odnosi sa Srbijom budu pozitivni", dodao je Ivanić i ocijenio da je Republika Srpska pokazala širinu u cijelom nizu stvari.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

A sta kaze predsjedavajuci ivanic i neutralni Covic.

MONDO REPORTAŽE