• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurc: Jačati vladavinu prava u BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Savezni ministar za Evropu, intergacije i inostrane poslove Austrije Sebastijan Kurc sastao se danas sa bh zvaničnicima u okviru svoje posjete BiH.

Savezni ministar za Evropu, integracije i inostrane poslove Austrije Sebastijan Kurc istakao je danas u Sarajevu da su očekivanja EU da se u BiH ostvari napredak u oblasti jačanja vladavine prava, kao i u oblasti uprave.

Kurc je tokom razgovora sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem čestitao stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, te istakao da Austrija podržava evropski put BiH i očekuje usvajanje reformske agende.

Na sastanku je naglašeno da je potrebno unaprijediti saradnju dvije zemlje u oblasti ekonomije, te da bi trebalo intenzivirati i raditi na poboljšanju investicione klime u BiH, jer je Austrija jedan od vodećih investitora, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH informisao je austrijskog šefa diplomatije o daljem toku na usvajanju programa ekonomsko-socijalnih reformi i agendama koje bi u narednom periodu trebalo da budu usvojene na svim nivoima vlasti.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića sastanku je prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića savjetnik Elvir Čamdžić.

AUSTRIJSKI INVESTITORI ZAINTERESOVANI ZA BiH

Tokom današnjeg susreta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i ministar inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca u Sarajevu istaknuta je zainteresovanost austrijskih investitora za ulaganje u BiH.

Kurc je rekao da je u BiH veliki broj austrijskih privrednika i da se i u narednom periodu očekuje povećan broj firmi koje žele doći, što ukazuje na zainteresovanost austrijskih investitora da ulažu na ovom tržištu.

Dvojica zvaničnika su se saglasili da su odnosi BiH i Austrije dobri i da ih treba unapređivati.

U saopštenju Savjeta ministara BiH navodi se da je tokom susretA bilo riječi o poboljšanju saradnje u oblasti privrednih, kuturnih, obrazovnih i partnerskih odnosa.

Razmijenjena su mišljenja o sastanku predstavnika zemalja zapadnog Balkana, koji će biti održan 27. avgusta u Beču, gdje će se razmatrati regionalna saradnja i infrastrukturni projekti.

U dijelu razgovora o evropskoj perspektivi BiH i zemalja zapadnog Balkana Zvizdić je naveo da je BiH čvrsto opredijeljena za put ka evropskim i NATO integracijama.

Zvizdić je rekao da su građanima BiH su neophodni povoljni krediti za mala i srednja preduzeća da bi se zapošljavali mladi i obrazovani ljudi.

On je istaknuo da Savjet ministra nastoji poboljšati poslovnu klimu i da reforme, između ostalog, i imaju cilj da se omogući dobar odnos prema stranim investitorima.

Sastanku je prisustvovao i austrijski ambasador u BiH Martin Pamer.

Kurc posjetio i "Bimal"

Predsjednik Uprave "Studen holdinga" i generalni direktor "Bimala" Ilija Studen u Sarajevu je sa saveznim ministrom za Evropu i spoljne poslove Austrije Sebastijanom Kurcom razgovarao o uslovima poslovanja u BiH i problemima povezanim sa razvojem privrede i funkcionisanjem državnog aparata koji bi trebao ići u pravcu tog razvoja, kako je to slučaj u EU.

Iz kompanije "Bimal" je saopšteno da ovaj sastanak potvrđuje prepoznavanje najveće austrijske investicije u prehrambenu industriju BiH.

"Studen holding", na čijem čelu je Ilija Studen, sa austrijskim partnerima i proizvođačima "Agrana grupom" i "VFI" usmjerio je investicije vrijedne više od 100 miliona evra u razvoj najvećeg agro-industrijskog komplesa u BiH, u čijem sastavu danas posluju Fabrike "Bimal" i "Studen-Agrana" Rafinerija šećera.

Problemi povezani sa razvojem privrede u BiH, o kojima je razgovarano na sastanku, najviše su se odnosili na neadekvatan rad institucija, koje bi trebale funkcionisati u svrhu podrške razvoju ekonomije zemlje i pružanja potrebnog servisa privredi, kako je to slučaj u Austriji i drugim zemljama EU.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE