• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS traži sastanak zbog odlagališta u Dvoru

Autor SRNA

Ministarka Golić rekla da je na sastanak, čije održavanje traže ministarstva iz BiH, neophodno pozvati nadležne institucije Hrvatske, ministre entitetskih ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine.

 Iz RS zatražen sastanak sa Hrvatskom zbog radioaktivnog otpada Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zatražilo je od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva inostranih poslova BiH održavanje sastanka o potencijalnoj izgradnji odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska Gora u Hrvatskoj, koja je u neposrednoj blizini granice BiH.
Ovaj zahtjev usaglašen je na danas održanom sastanku predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i resornog ministra Srebrenke Golić sa predstavnicima opštine Novi Grad, koje je predvodila načelnik opštine Snježana Rajilić.

Golićeva je novinarima u Banjaluci rekla da je na sastanak, čije održavanje traže ministarstva iz BiH, neophodno pozvati nadležne institucije Hrvatske, ministre entitetskih ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine.

Na ovom sastanku, kaže Golićeva, neophodno je i prisustvo kantonalnog resornog ministra Unsko-sanskog kantona, gradonačelnika/načelnika opština ili gradova koji su direktno ugroženi potencijalnom izgradnjom odlagališta na Trgovskoj gori i to Novi Grad, Kostajnica, Bužim, Cazin, Velika Kladuša i Bosanska Krupa.

Prema njenim riječima, ovom sastanku trebalo bi da prisustvuju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentu Federacije BiH, te Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sa ovog područja i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, koja je nadležni organ u ime BiH za Zajedničku konvenciju o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i bezbjednosti radioaktivnog otpada.

Golićeva je naglasila da u direktnom kontaktu treba pokušati riješiti sva sporna pitanja i zaštititi interese BiH i njenog stanovništva, posebno imajući u vidu nezvanične informacije koje idu u pravcu da Hrvatska strana već priprema projektni zadatak koji je preduslov za izradu studije uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu.

"Ovo je goruće pitanje. Ne želim ni da mislim o posljedicama koje bi mogle nastupiti ukoliko bi se na takvom mjestu izgradilo odlagalište radioaktivnog otpada, pogotovo ako se ima u vidu sastav tla gdje bi se odlaganje vršilo", istakla je Golićeva.

Golićeva je najavila da će prema Narodnoj skupštini Srpske biti upućena rezolucija kako bi se svi predstavnici iz Srpske i opština Federacije BiH u institucijama na nivou BiH jednako protivili odlaganju radioaktivnog otpada i nuklearnog goriva na granici Hrvatske sa BiH.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić inicirala je današnji sastanak sa Golićevom jer se na njihove upite i dopise BiH vlasti Hrvatska oglušava idući lagano svojom procedurom.

"Moramo se dodatno organizovati, a ja kao načelnik opštine to ne mogu sama uraditi i zato tražimo ovaj sastanak sa ministrima na nivou BiH i predstavnicima Hrvatske kako ne bi došli u situaciju da se uradi projektni zadatak, odnosno pripremi dokumentacija o izgradnji odlagališta, a da prvo mi iz BiH ne kažemo da se to ne može raditi na tom području", istakla je Rajilićeva.

Ona je naglasila da bi se i poslanici Narodne skupštine Srpske trebali upoznati o cijelom slučaju i izjasniti o ovom problemu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE