• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na "Koridor života"

Autor SRNA

Na Dugoj Njivi kod Modriče počelo je obilježavanje 23 godine od akcije proboja "Koridora života", najznačajnije i jedne od najvećih operacija Vojske Republike Srpske u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Obilježavanje "Koridora života" počelo je u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara, a svetu arhijerejsku liturgije služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Liturgiji su prisustvovali pomoćnik i savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i Milan Torbica.

Obilježavanju 23 godine od proboja "Koridora života" prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, čiji dolazak se očekuje.

Programom obilježavanja nakon liturgije, predviđeno je služenje parastosa i polaganje vijenaca na spomen-obilježju, a obraćanje zvaničnika u 12.00 časova.

Manifestacija se završava prigodnim kulturno-umjetničkim programo koji je predviđen za 12.30 časova.

Operacija "Koridor 92", čiji nosilac je bio Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske, omogućila je spajanje razdvojenih djelova Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih djelova sa Srbijom. Ovom akcijom prekinta je višenedjeljna blokada područija u kojem se nalazilo 1,5 miliona Srba tokom koje su umrle beba u banjalučkoj bolnici zbog nedostatka kiseonika.

U operaciji "Koridor" su, prema zvaničnim podacima, poginula 273 pripadnika Vojske
Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, a 1.129 pripadnika tadašnje Vojske Srpske Republike BiH i specijalca MUP-a Republike Srpske Krajine teže je ili lakše ranjeno.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Obilježavanja 23 godine od proboja koridora organizuje Pododbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE