• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH spremna za NATO"

Autor SRNA

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš istakla je danas tokom razgovora sa visokom delegacijom SAD da su saradnja BiH sa Nato alijansom i Euforom jasan pokazatelj da je BiH spremna za priključenje ovoj alijansi i evroatlantskim integracijama

Na sastanku je naglašen značaj podrške Vlade SAD reformskim procesima u BiH u oblasti odbrane, kao i značaj ispunjavanja uslova za prijem BiH u Akcioni plan za članstvo u Nato (MAP), rješavanja viškova naoružanja i municije, deminiranja, te učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Učestvovanje u mirovnim misijama pripadnika Oružanih snaga BiH je jasan pokazatelj da je BiH prepoznata kao zemlja koja doprinosi bezbjednosti i stabilnosti u svijetu", navela je Pendeševa.

Ona je zahvalila na snažnoj podršci koju američka vlada, oružane snage i ambasada u Sarajevu pružaju BiH i Oružanim snagama na putu ka evroatlantskim integracijama, ističući da se mnoge aktivnosti provode uz podršku Ambasade SAD kako kroz finansijske programe, tako i kroz programe obuke i edukacije.

Sekretar Mornarice SAD Rej Mabus, koji je predvodio američku delegaciju, naglasio je bezrezervnu podršku i pomoć Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na putu EU integracija, rekavši da su Oružane snage BiH primjer kako se može jedinstveno postupati. On je pohvalio angažman Oružanih snaga BiH tokom prošlogodišnjih poplava.

Mabus je govorio o značaju obuke oficira i podoficira na vojnim akademijama u SAD, i najavio da će razmotriti mogućnosti do koje mjere se takva saradnja može proširiti u narednom periodu.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić, razgovarano je o borbi protiv korupcije i kriminala, rješavanju viškova naoružanja i municije, učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, dokumentu "Pregled odbrane", civilno-vojnoj saradnji, procesu deminiranja.

Sagovornici su izrazili nadu za što skorije priključivanje BiH u MAP i evroatlantske integracije, te potvrdili opredjeljenje za nastavak uspješne saradnje i podrške.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE