• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlijeko iz BiH može u EU!

Autor Anadolija

BiH je dobila odobrenje da bude na listi zemalja kojima je dozvoljen izvoz tehnički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju (EU), potvrdio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 BiH dozvoljen izvoz mlijeka u EU Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

Šarović je prošlog mjeseca potvrdio da je Kancelarija za hranu i veterinarstvo (FVO) Evropske unije odobrio svih šest tačaka iz Akcionog plana bh. ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo BiH vezano za ispunjavanje uslova za izvoz mlijeka u EU nazivajući to "važnim trenutkom za BiH."

Govoreći o odobrenju koje je dodijeljeno BiH, Šarović je kazao kako je za to bio presudan kvalitetan akcioni plan.

"Autoritet Kancelarije za veterinarstvo BiH je ono što je presudilo da direkcija za sigurnost hrane u Evropsku uniju da ovo odobrenje i time smo značajno ispunili naše težnje da obezbijedimo izvoz mlijeka u EU tokom ove godine. Svih ovih sedmica priželjkivali smo da se to desi do kraja godine ali za sada imamo dozvolu za izvoz tehnički obrađenog mlijeka s tim da posao nismo izvršili do kraja. Misija će u BiH opet doći naredne godine da provjere da li je uspostavljeni sistem u BiH takav da garantuje kvalitet i imamo godinu dana u kojoj trebamo opravdati ukazano povjerenje", kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, odobren je i izvoz mlijeka za Republiku Tursku i Rusiju za koje će BiH takođe trebala dozvole. Upis mljekara na listu za izvoz mlijeka trajaće naredni mjesec ili dva, poručio je Šarović dodajući kako su trenutno prijavljene četiri mljekare.

"Ključna institucija za upis mljekara je Ured za veterinarstvo BiH i čitav naš sektor će sarađivati sa ovom institucijom u narednom periodu. Male farme takođe moraju ispunjavati evropske standarde kada je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka. Uslov i standard EU je takav je da se on mora poštovati", rekao je Šarović.

BiH će u narednom periodu, kako je istaknuto, raditi na pripremanju plana za proizvođače koji će izvoziti meso peradi u Evropsku uniju.

Još uvijek nije poznata tačna procedura kada će prve litre bh. mlijeka preći granicu Evropske unije a nema ograničenja kada je riječ o količini mlijeka koje će se izvoziti, kazao je direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

"Poslije ovako dobrih vijesti iz Brisela mislim da svi trebaju biti zadovoljni. Što prije ćemo prijaviti mljekare, mislim da smo obavili ogroman posao", istakao je Kalaba.

Na današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici mljekarske industrije u BiH koji su istakli kako današnji dan predstavlja istorijski dan u mljekarskoj industriji "koju su godinama tištili problemi".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE