• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju"

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Manastiru Moštanica kod Kozarske Dubice danas je služena liturgija i parastos za sve stradale srpske vojnike od Kosovskog boja do danas, te slavski obred povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave VRS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da obilježavanje Vidovdana kao krsne slave VRS i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH dokazuje da VRS nije otišla u istoriju.

"Slaveći njenu krsnu slavu pokazujemo naše opredjeljenje i zahvalnost ljudima koji su formirali Republiku Srpsku, a to je tadašnje političko rukovodstvo - predsjednik Radovan Karadžić i general Ratko Mladić", izjavio je Dodik.

On je rekao da VRS u sebi baštini najbolje slobodarske vrijednosti, te da je u periodu rata ratovala u skladu sa međunarodnim konvencijama, sačuvala slobodu i teritoriju Republike Srpske i stvorila uslove za političko djelovanje.

Liturgiji i slavskom obredu koji je služio vladika bihaćko-petrovački Atanasije, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, kao i članovi moto kluba "Noćni vukovi" iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Bugarske i Republike Srpske.

Episkop bihaćko-petrovački Atanasije izjavio je da Kosovski boj traje i u današnjem vremenu, ali da se vodi na intelektualnom i pravnom planu.

"Kosovski boj vodi se i u našem vremenu na intelektualnom i pravnom planu i tu treba uložiti mudrost i snagu", rekao je vladika Atanasije.

Episkop bihaćko-petrovački naglasio je da je važno primjetiti sa kojom silinom i mudrošću današnje rukovodstvo, a posebno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik brani tekovine "lazarovske borbe".

"Moja radost je ogromna što sam na ovom mjestu vidio veliku duhovnu snagu ovog naroda i što vidim da ovaj narod ima sjajnu budućnost", rekao je vladika Atanasije.

Skupu su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici Vojske Srbije, Ruske Federacije, nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajlica.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas da je Vidovdan simbol mnogih stradanja i važnih događaja u srpskoj istoriji.

"Prva asocijacija kada govorimo o Vidovdanu jeste Kosovska bitka kada su se knez Lazar i cijela srpska vojska žrtvovali za Srbiju i slobodu srpskog naroda", izjavio je Savčić u mjestu Knežica kod Kozarske Dubice.

On je podsjetio na brojne istorijske događaje koji su na Vidovdan odredili sudbinu srpskog naroda.

"Jedan od simbola Vidovdana jeste i proboj koridora i stvaranje kompaktne teritorije Republike Srpske, a prva generacija mladih vojnika Vojske Republike Srpske položila je zakletvu na Vidovdan 1992. godine", izjavio je Savčić.

Krsna slava Vojske Republike Srpske - Vidovdan obilježena je širom Republike Srpske gdje su služeni i parastosi za sve stradale vojnike VRS.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE