• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH prijeti grčki scenario?

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je zvanično ostala bez nove tranše kredita MMF-a u iznosu od 200 miliona maraka, čime je ozbiljno ugrožena likvidnost budžeta RS, FBiH i zajedničkih institucija, potvrđeno je u Savjetu ministara BiH.

Rok za isplatu nove tranše kredita istekao je 1. jula, jer zemlja nije usvojila reformsku agendu na kojoj je insistirao MMF. Zbog neispunjavanja uslova, na novu tranšu kredita BiH čeka od kraja prošle godine.

Ekonomski analitičari za "Večernje novosti" tvrde da ako domaće vlasti na svim nivoima u narednom periodu ne postignu dogovor sa MMF, ili ne pronađu nove izvore finansija, zemlji prijeti bankrot.

To bi, kažu, dovelo do zastoja u isplatama plata i penzija, kašnjenju podsticaja za privredu i poljoprivredu, ozbiljnih problema u zdravstvu i socijalnoj zaštiti...

BiH je, u okviru aktuelnog aranžmana sa MMF, u iznosu od 680,7 miliona evra, do sada povukla oko 480 miliona. Međutim, najnovija rata od 200 miliona maraka, u kojoj su svi videli slamku spasa je - izostala, navodi list.

MMF je, tvrde upućeni, odlučan da ovim potezom primora vlasti na reformu javne uprave, racionalniju potrošnju, veću štednju i uvođenje strožih kontrola u javnoj potrošnji.

Ekonomista Aleksa Milojević kaže da se postepeno ostvaruje crni scenario - dug MMF guši BiH.

Niko ne zna kad će stići kredit

Niko sa sigurnošću u BiH ne može da kaže kad će biti novi aranžman sa MMF, kažu u Savjetu ministara BiH. Izvjesno je, međutim, da novog novca neće biti do kraja ove godine, jer su reformski zahtjevi MMF ispostavljeni domaćim vlastima veoma složeni i za njihovu realizaciju je potrebno mnogo vremena i još više političkog kompromisa u BiH.


"Ovo je posljedica poteza neodgovorne vlasti koja je godinama dizala kredite za neracionalnu javnu potrošnju. Dugove su vraćali novim kreditima i ušli u fazu dužničkog ropstva. Sada smo prepušteni na milost i nemilost MMF", kaže Milojević.

On kaže da je uništavanjem domaće privrede i stalnim podizanjem skupih kredita kod MMF zemlja došla na ivicu ambisa.

"Onog trenutka kad odluče da nam više ne daju novac, nastaće haos, jer će sve stati. Dug se neće moći servisirati, neće biti ni za plate, ni za penzije. Šta ćemo onda? Da li je to grčki scenario?", kaže Milojević.

Prvobitni rok za isplatu nove tranše je istakao, ali u Vladi RS očekuju da bi u narednom periodu ipak moglo doći do dogovora sa MMF. Uvjerevaju i da neće biti ugrožena finansijska stabilnost RS.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da će RS, ukoliko ne bude aranžmana sa MMF, iz drugih izvora tražiti finansijska sredstva koja su planirana kao kredit.

"Uradićemo sve što je potrebno da budžetski korisnici ne osete posledice nepostizanja dogovora sa MMF, odnosno finansijske tranše na koju su računali svi nivoi vlasti u BiH", rekao je Tegeltija.

On vjeruje da neće biti potrebe za bilo kakvim radikalnim potezima u drugoj polovini godine i ukoliko ne bude finansijskih sredstava MMF.

"Ukoliko ne bude aranžmana sa MMF, sigurno neće biti ugrožena isplata penzija i plata u RS", rekao je Tegeltija.

Novalić: BiH u dubiozi

BiH je u finansijskoj dubiozi, ostali smo bez nove tranše MMF - poručio je premijer FBiH Fadil Novalić.

"Ekonomska situacija u FBiH se usložnjava. Moramo naći druge izvore finansiranja, kako bi se izmirila dugovanja, ali i obaveze prema građanima", kaže Novalić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE