• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na komemoraciji više od 90 stranih delegacija

Autor SRNA

U Memorijalnom centru u Potočarima u subotu će biti održana komemoracija povodom 20 godina od stradanja Bošnjaka iz ovog kraja kojoj će, kako se očekuje, prisustvovati više od 90 stranih delegacije te nekoliko desetina hiljada Bošnjaka.

Komemoracija će početi u 10.30 časova obraćanjem domaćih i stranih zvaničnika. Za sada se zna da će govore održati 17 zvaničnika, ali broj govornika još nije konačno utvrđen.

Prema najavama, prisutnima će se obratiti glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsjednik Tribunala Teodor Meron, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Govoriće i izaslanik predsjednika Irana Akbar Torkan, zamjenik generalnog sekretara UN Jan Eliason,predstavnik porodica nastradalih Advija Ibrahimović, holandski ministar inostranih poslova Bert Koendorf, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, jordanska kraljica Nur, bivši američki predsjednik Bil Klinton, premijer Turske Ahmet Davutoglu, predstavnik italijanskog parlamenta Laura Boldrini, predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Slovenije Boris Pahor i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Očekuje se da će komemoraciji prisustvovati i delegacija Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, te nekoliko desetina hiljada Bošnjaka iz raznih krajeva.

Nakon obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali, delegacije će u 12.00 časova položiti vijence i odati poštu nastradalim u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Kratak prigodni program trebalo bi da počne u 12.45, poslije čega počinje vjerski dio komemoracije i ukop posmrtnih ostataka 136 identifikovanih žrtava.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice stradanja u Srebrenici Ćamil Duraković pozvao je sve učesnike da daju doprinos da komemoracija protekne dostojanstveno i mirno, kao i prethodnih godina.

Komemorativni skup će obezbjeđivati 1.200 pripadnika Policije Republike Srpske, uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH.

Za sutrašnji skup akreditovano je 670 domaćih i stranih novinara.

Preduzete su maksimalne mjere bezbjednosti na ovom području. Veliki broj policajaca i pripadnika bezbjednosnih agencija već je na terenu, a i helikopteri nadlijeću birčansku regiju.

Na terenu su raspoređeni pripadnici Oružanih snaga BiH.

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava radi bezbjednosti obilježavanja godišnjica i srpskog i bošnjačkog stradanja.

Sutra će u ovom području biti na snazi poseban režim saobraćaja kako bi svi koji se odluče mogli bezbjedno da stignu u Potočare i vrate se nakon komemoracije.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE