• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: U Potočarima zakazala SIPA

Autori mondo.ba Autori Agencije

Savjet ministara na vandrednoj sjednici u Sarajevu donijelo je odluku kojom je Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo da u roku od sedam dana ispita sve okolnosti koje su dovele do napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

 Sjednica Savjeta ministara o napadu na Vučića Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi

Savjet ministara BiH najoštrije osuđuje napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici, a od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i ostalih bezbjednosnih agencija zahtijeva se da hitno dostave sve informacije u vezi ovog gnusnog djela, izjavio je predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu održanoj nakon vanredne sjednice Savjeta ministara, Zvizdić je rekao da se počinioci moraju hitno pronaći i procesuirati.

"Od Ministarstva bezbjednosti BiH traženo je da hitno, u saradnji sa nadležnim agencijama, direkcijama i institucijama pripremi i Savjetu ministara dostavi detaljnu analizu i informaciju sa prijedlogom mjera o tome šta bi svako iz svoje nadležnosti mogao da uradi. Od svih tražimo hitnu i profesionalnu istragu s ciljem otkrivanja i procesuiranja počinilaca ovog djela koje je predstavljalo napad na Vučića, ali i na dignitet žrtava koje su ukopane", naveo je Zvizdić.

On je posebno istakao da se ovaj događaj nije smio dogoditi, jer su Potočari mjesto najvećeg digniteta i pijetata i mjesto trajnog sjećanja.

"Zato nadležne institucije moraju garantovati bezbjednost zvaničnicima koji dolaze u BiH. Pogotovo osobama tako visokog ranga, kao što je Vučić, trebalo je osigurati punu bezbjednost tokom boravka u BiH", naglasio je Zvizdić.

On kaže da je ovaj događaj još jednom vrlo jasno pokazao koje su to slabosti bezbjednosnog sistema u BiH u smislu pravovremene i kvalitetne koordinacije unutar policijskih i obavještajnih agencija.

"Mjesecima insistiram da se formira jedno tijelo koje bi zasjedalo prije važnih događaja za BiH, kako bi imali pravovremene informacije o onome što policijske agencije znaju o tom događaju. To tijelo neće komandovati, već koordinisati i volio bih čuti da li je i zašto neko protiv formiranja takvog tijela", rekao je Zvizdić.

On je dodao da kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH nije imao nikakvu informaciju koja bi ukazivala da će Vučić biti napadnut u Srebrenici.

Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi

"Iz Srbije kažu da su sve znali i da su to nekome dostavili. Tražim da se kaže kome je to dostavljeno i da li je taj kome je dostavljeno proslijedio svim agencijama kako bi pravovremeno djelovale. Počinjem sumnjati da mnogima nije u interesu da imamo takvu vrstu koordinacije na nivou BiH, već da im je u interesu da stalno imamo događaje koje smo mogli prevenirati - od Zvornika do Potočara", istakao je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je napomenuo da policijske agencije u BiH imaju stručne, osposobljene i kvalitetne kadrove, dovoljan broj zaposlenih i dovoljno sredstava - više od 5. 000 zaposlenih i 22 odsto budžeta koje se usmjerava tim inistitucijama, odnosno 200 miliona KM budžeta, ali da se ne može neko boriti ako nema informacije ili razmjenu informacija između agencija.

"Da smo imali informacije ili da su se slušala uputstva Direkcije, do ovoga vjerovatno ne bi došlo. Ne treba slušati one koji bi da naprave scenografiju događanja na skupu visoko tretiranog rizika kao što je događaj u Potočarima", rekao je Zvizdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da SIPA nije uradila svoj dio posla u Potočarima.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela još 23. juna tražila da im SIPA pomogne u organizaciji sahrane u Potočarima.

Mektić je rekao da je Direkcija je tražila angažovanje SIPA po tri osnova, od kojih je najbitniji da se angažuju dva tima specijalne policije SIPA.

"Takođe, traženo je angažovanje i odredenog broj inspektora SIPA-e, kao i tima za kontradiverzionu zaštitu", naveo je ministar.

On je rekao da SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtjev.

"Oni su to samo ignorisali, nikada nisu odgovorili",rekao je Mektić nakon vanredne sjednice Savjeta ministara BiH.

On je rekao da je bilo i drugih propusta, a da je koordinacija između policijskih agencija bila veoma loša te da je u pojedinim trenucima bilo i svađe među njima.

Poseban problem je bio razmjena informacija između policijskih agencija.

"Problem je bila i sama organizacija, odnosno režija komemoracije. Bina za VIP osobe je bila preduboko u masi'', rekao je on.

Vanrednoj sjednici Savjeta ministara prisustvovali su predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Obavještajno bezbjednosne agencije i Tužilaštva BiH.

DIREKCIJA ZA KOORDINACIJU NE MOŽE UČESTVOVATI U ISTRAZI

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ne može učestvovati u istrazi o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, jer njeni pripadnici nisu ovlaštena službena lica, rečeno je danas u Policiji Republike Srpske.

"Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH ova direkcija ne spada u policijske agencije, odnosno njeni pripadnici nisu ovlaštena službena lica nego zaštitari", pojašnjavaju u Policiji Republike Srpske.

U Policiji Srpske ističu da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH može samo podnijeti izvještaj o obezbjeđenju skupa u Srebrenici.

"Njihovi pripadnici se mogu baviti samo zaštitom i obezbjeđenjem objekata", navode u Policiji Republike Srpske i naglašavaju da istragu o napadu na Vučića mogu provoditi Agencija za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštvo BiH.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić izjavio je ranije da policijski službenici ove direkcije preduzimaju određene mjere i radnje prema nalogu Tužilaštva BiH, s ciljem identifikovanja napadača na Vučića.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je u subotu, 11. jula, tokom komemoracije u Srebrenici prvo verbalno, a potom i kamenicama.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Kako je mogla SIPA zakazati ako nije ucestvovala u obezbjedjenju skupa. To sto nije to je drugi problem. Kriv si ti Mekticu, kriv je Vilic sto se prihvatate neceg za sta niste sposobni. Mozda i gresim jes mozda je ovo i trebalo ovako da se dogodi. A mozda i jos mnogo mnogo pore. Jfini i pravi krivac je vrh BiH

MONDO REPORTAŽE