• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duraković: Morao sam se izviniti zbog budala

Autor SRNA

Organizacioni odbor za obilježavanje 20 godina od stradanja srebreničkih Bošnjaka danas je, u ime porodica žrtava, najoštrije osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima.

Organizacioni odbor je zaključio da ovaj odbor ne snosi odgovornost za napad na Vučića, jer su za red i bezbjednost bile zadužene bezbjednosne agencije BiH.

Uz zaključak da je Organizacioni odbor dao maksimum za organizaciju komemoracije, na današnjoj hitnoj sjednici Odbora naglašeno je da je na istražnim organima da otkriju i procesuiraju napadače.

Predsjednik Odbora Ćamil Duraković rekao je da su Vučića civilizovano primili predstavnici porodica nastradalih, a da se on lično izvinio premijeru Srbije za sramotu koja nije smjela da se dogodi.

"Morao sam se izviniti zbog budala koje su došle odnekud i zloupotrijebile komemoraciju i ukop, što se nikad nije događalo, i to nas je kao domaćine sve zateklo i zaprepastilo", rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, ovaj događaj je, zbog masovnosti, prerastao nivo lokalne zajednice. "Razmišljamo da sami sa porodicama nastradalih ubuduće obavljamo komemoracije bez pozivanja zvanica, ili da vlast u BiH preuzme odgovornost za organizovanje ovog skupa", konstatovao je Duraković.

On je naveo da je, u okviru dvočasovne diskusije, donesen zaključak da se na budućim komemoracijama veća pažnja posveti bezbjednosti građana i svih učesnika.

"Moramo brinuti o budućnosti i suživotu na ovom prostoru i ponašati se u skladu sa tradicijom, jer ovo nije vašar, nego komemorativni skup koji zahtijeva dostojanstvo", prenio je Duraković stav Organizacionog odbora.

On je istakao da je Organizacioni odbor danas analizirao organizaciju priprema komemoracije i zahvalio svim građanima i delegacijama koji su došli da odaju počast i prisustvuju ukopu 136 identifikovanih osoba, izuzev onima koji su napravili nered i napali premijera Srbije.

Prema njegovim riječima, izražena je zahvalnost poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kvazaoviću koji je "spasio dan" pozivajući vjernike na molitvu da bi se obavio ukop i time doprinio da se situacija smiri.

Član ovog odbora Munir Habibović rekao je da nije potrebno da se na komemoraciji okuplja 50.000 ljudi, od kojih neki dolaze da prave probleme.

"DŽenaza je za porodice i one koji zaista žale za žrtvama. Dok smo mi sami vodili brigu o redu unutar Memorijalnog centra nije bilo incidenata na komemoracijama. Ne treba nam ovdje neko iz Bužima i drugih mjesta ko dolazi da pravi probleme jer mi želimo da i nakon 11. jula ovdje mirno živimo", poručio je Habibović.

Prema njegovim riječima, porodice nastradalih su prihvatile Vučića, i ako su to učinile majke, drugi nisu imali pravo da se obračunavaju na bilo koji način i brukaju porodice i sve koji su vezani i učestvuju u organizaciji komemoracije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE