• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović traži reagovanje međunarodne zajednice

Autor SRNA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o pravosuđu na nivou BiH predstavlja "najopasniji čin destrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja".

On je pozivao međunarodnu zajednicu da reaguje, odlučnom upotrebom dejtonskih mehanizama i ovlaštenja, ali i na sankcionisanje inicijatora.

Izetbegović je pozvao sve "probosanske patriotske snage" da se ujedine i suprotstave ovom političkom projektu predsjednika Srpske Milorada Dodika.

"SDA je odlučna da preduzme sve ustavne i zakonske mjere da bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Izetbegović je potvrdio i da će u srijedu, 22. jula, posjetiti Srbiju i prihvatiti pruženu ruku pomirenja predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Nakon incidenta u Srebrenici potrebno je otići u Beograd i ohrabriti premijera Aleksandra Vučića da nastavi u smjeru kojim je krenuo. Dao je nadu i niz dobrih izjava kada je riječ o pomirenju u regionu, odnosima Srba i Bošnjaka, Srbije i BiH", naveo je Izetbegović.

Izetbegović navodi da je bilo brojnih bezbjednosnih propusta tokom komemoracije u Potočarima i tvrdi da on kao član Predsjedništva BiH tamo nije bio domaćin, već Organizacioni odbor za sahranu.

Lider SDA rekao je da su u Potočarima svi podbacili sa bezbjednosnom procjenom, i da je bila velika greška u pozicioniranju gostiju na komemoraciji, što je bilo krajnje rizično, te da očekuje rezultate istrage i da će vlasti uraditi sve da se pronađu počinioci.

"I o tome ćemo razgovarati u Beogradu. Dobro bi bilo da Vučić na liniji onog što je rekao, na liniji nove politike, upozori Dodika da ne ulazi u sudar sa međunarodnom zajednicom i garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma, institucijama BiH koje garantuju da će štiti ustavni poredak i teritorijalni integritet ove zemlje. To ću predložiti Vučiću u srijedu", kaže Izetbegović.

Izetbegović je rekao i da neće biti rekonstrukcije Vlade Federacije BiH jer se radi na novoj koaliciji koja bi donijela stabilnost, ali nije želio da otkrije više detalja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE