• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pisecki: ISIS od BiH pravi tvrđavu islama

Autor SRNA

Teroristička organizacija "Islamska država" mogla bi da od BiH da napravi glavnu operativnu bazu u Evropi, smatra naučni direktor Austrijskog društva za analizu politike Helmut Pisecki.

 BiH će postati još važnija tvrđava islamista Izvor: iStock
Izvor: iStock

"BiH će postati još važnija tvrđava islamista zbog svoje specifičnosti jer je jedna od rijetkih evropskih zemalja sa autohtonom muslimanskom populacijom", ocijenio je Pisecki, koji je i predsjednik Uprave konsultantske kompanije za međunarodna bezbjedonosna pitanja "Mar Adentro".

Pisecki za "Glas Srpske" kaže da je u BiH mnogo mogućnosti za eskalaciju nasilja i pogoršanje bezbjednosne situacije.

On navodi da su Beč, Grac i Linc centri ekstremnih islamista u Austriji, kao i da je kao najvažniji ideološki centar utvrđena bečka Altun-alem džamija, gdje su još aktivni neki vodeći ideolozi.

"Za razliku od posljednjih nekoliko godina, veze sa ćelijama u BiH sada su dobro prikrivene", rekao je Pisecki i dodao da je u Gracu sve više ekstremnih islamista, naročito onih koji imaju veze sa BiH.

On kaže da ekstremističke veze sa BiH imaju ključnu ulogu, te da ozbiljne prijetnje proizilaze iz širokog raspona islamističkog fronta, počevši od simpatizera "Islamske države" do pristalica "Muslimanskog bratstva".

Prema njegovim riječima, austrijske vlasti i dalje tretiraju radikalnog bečkog imama Muhameda Porču iz Sarajeva kao glavnog ideologa selefija, odnosno kao nekoga ko nije vehabija u pravom smislu te riječi.

"Porča je i dalje vezan za selefiste, ali sada radi više nego kad mu je rad bio tajan. On se drži onoga što mi zovemo legalistički islamizam", rekao je Pisecki i dodao da su među važnijim pitanjima njegove veze sa "Muslimanskim bratstvom" jer se vjeruje da je Porča veza za "Muslimansko bratstvo" u BiH.

Govoreći o saradnji bezbjedonosnih i policijskih agencija BiH i Austrije na planu borbe protiv terorizma, Pisecki navodi da je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova hendikepirano nedostatkom sredstava, ne samo u pogledu finansiranja i radne snage, nego i iskustva i stručnosti.

"Prvi korak za kvalitetnu saradnju je strateška analiza situacije i identifikovanje ciljnih grupa i njihovih planova. Jačanje obavještajnih kapaciteta, takođe, bi pomoglo u saradnji s vlastima drugih zemalja", kaže Pisecki i dodaje da trenutni pravni okvir nije usklađen sa stvarnim nivoom terorističkih prijetnji.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE