• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština BiH:Hoće li biti osude napada na Vučića?

Autori mondo.ba Autori Agencije

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH počeli su sjednicu na čijem su dnevnom redu zaključci u vezi sa napadima na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula.

 Parlamentarna skupština BiH o napadu na Vučića Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu traži da ovaj dom osudi napad na Vučića tokom komemoracije u Potočarima, a od nadležnih organa u BiH da hitno utvrde počinioce i odgovornost svih lica u skladu sa njihovim nadležnostima.

U toku rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Parlamentarne skupštine BiH iznijeto je više prijedloga za dopunu, a zahtjevi poslanika SDP-a izazvali su burnu raspravu među poslanicima.

Mirsad Mešića iz SDP BiH zatražio je da se u dnevni red doda tačka o formiranju istražne parlamentarne komisije koja bi utvrdila na osnovu koje je odluke tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio Savjetu bezbjednosti UN pismo sa zahtjevom da se odbije britanska rezolucija o Srebrenici.

Prijedlog za dopunu dnevnog reda iznio je i njegov stranački kolega Denis Bećirović koji je zatražio od Savjeta ministara BiH informaciju u vezi sa, prema njegovim tvrdnjama, "intenziviranjem napada prema bošnjačkim povratnicima" na teritoriji Republike Srpske, sa posebnim osvrtom brutalnog napada na Nermina Hanifića u Kotor Varoši.

Bećirović je u ime Kluba poslanika SDP-a zatražio da sa dnevnog reda budu skinuti zaključci u vezi sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima i razmatranje informacija o pismima grupe poslanika upućenih generalnom sekretaru UN i Parlamentu Kanade.

Reagujući na iznesene prijedloge Momčilo Novaković iz NDP-a zatražio je da u dnevni red bude uvršteno formiranje istražne komisije koja će utvrditi da li je generalni sekretar UN pročitao sva pisma koja su mu upućena iz BiH.

"Svaki poslanik ima pravo da predlaže tačku dnevnog reda. Ako poslanik SDP-a ima pravo da traži formiranje istražne komisije za Predsjedništvo BiH, mogu i ja za generalnog sekretara", rekao je Novaković, a njegov prijedlog propraćen je smijehom u Predstavničkom domu.

Uz ocjenu da se pretjeralo sa različitim zahtjevima i neodgovornim ponašanjem u parlamentu BiH, Novaković je izrazio bojazan da će, ukoliko se ovako nastavi, ubrzo biti teško sakupiti kvorum na sjednici Predstavničog doma, kao što je to već slučaj u parlamentarnim komisijima.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević zatražila je od Bećirovića da se, kao inicijator slanja pisma generalnom sekretaru UN, izvini kolegama čije je potpise zloupotrijebio tom prilikom i da se parlament ogradi od njegovih kontinuiranih piromanskih aktivnosti.

Zauzvrat, prema njenim riječima, Klub poslanika SDS-a spreman je odustati od zaključaka u vezi sa napadom na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima i razmatranja informacija o upućivanju pisma UN i Parlamentu Kanade.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović uputio je kritiku predsjedavajućem Kolegijuma Predstavničkog doma Šefiku DŽaferoviću, što je dozvolio da rasprava o dopuni dnevnog reda izmakne kontroli.

Prema Prodanovićevim riječima, omogućeno je da Predstavnički dom bude mjesto sa kojeg se raspiruju mržnja i netolerancija, leglo nacionalističke retorike koja pali BiH.

Prodanović je pozvao predsjedavajućeg i njegove zamjenike da učine sve da u parlament što prije dođe reformska agenda i da pomognu da se usaglase sva pitanja između Sarajeva i Banjaluke.

O dnevnom redu i zahtjevima za njegovu dopunu biće glasano nakon pauze koja je data na prijedlog Kluba poslanika SBB-a.

 Pred poslanicima će biti i prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave o informaciji Savjeta ministara BiH o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila i akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske pod nazivom "Ruben".

Predsjedništvo BiH u Beogradu

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

Predstavnički dom će u prvom čitanju razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa ukidanje naknada zaposlenima u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana lica, za rad u upravnim i nadzornim odborima, te drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE