• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napadači na Vučića nedostupni MUP-u RS

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS identifikovalo je više osoba koje se dovode u vezu sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, ali problem je što oni nisu dostupni jer se uglavnom nalaze na teritoriji FBiH.

Ministar Dragan Lukač je rekao da očekuje da će te osobe biti privedene i da će im biti određen pritvor i druge mjere i radnje koje bi dovele do rasvjetljavanja cijelog slučaja.

Zbog istrage koja je u u toku, ministar Lukač nije želio da kaže o koliko osoba je riječ.

On je naglasio da Agencija za istrage i zaštitu BiH nije obavijestila MUP Republike Srpske o jučerašnjem hapšenju tri osobe koje se dovode u vezu sa napadom na Vučića.

"Dobili smo informacije tek kada su ova lica saslušana i puštena. Ne bih komentarisao šta su dobili od informacija prilikom višečasovnog saslušanja, kao i zbog čega su pušteni, jer je to u nadležnosti onih koji su taj posao obavili, a i nemam uvid u sve što je urađeno", rekao je Lukač.

On je istakao da već ima dovoljno snimaka i identifikovanih lica koja mogu biti privedena.

"Da bi se vidjelo ko je od njih na saslušanju radi uzimanja informacija, da li ostali treba da budu uhapšeni i procesuirani zbog pokušaja ubistva Aleksandra Vučića, kao i zbog ostalih krivičnih djela, kao što su podstrekivanje na ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, kao i vjerske i nacionalne netrpeljivosti i mržnje, treba da bude obrađeno dosta lica i sve to ide usporeno", naveo je Lukač.

Ministar je ponovio da napad na srpskog premijera nije stihijski ili rezultat "nekakvih navijačkih hirova", već da je organizovan, što se može prepoznati i dokazati.

Šef policije Brčko distrikta Goran Pisić potvrdio je da policija distrikta nije uključena u rasvjetljavanje napada na Vučića. On je dodao da na području distrikta nema lica sa fotografija koje je izdao MUP Srpske, niti za sada ima informacija da se neko od njih krije na tom području.

Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, koje je Agencija za istrage i zaštitu BiH juče uhapsila pod sumnjom da su učestvovali u napadu na premijera Srbije Aleksanda Vučića 11. jula u Srebrenici, pušteni su odmah poslije ispitivanja.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da Ministarstvo ima osnovanih operativnih podataka i informacija o izvršiocima napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima.

"Juče smo imali zaokruženu, ozbiljnu informaciju koja ukazuje na određeni broj lica koja se mogu dovesti u vezu sa napadom, čak i na jedan broj lica koja su boravila, a nisu registrovana na snimcima", izjavio je Mektić novinarima i dodao da je riječ o dvadesetak lica.

On smatra da je riječ o kriminalno-huliganskim grupama, među kojima ima i određeni broj pojedinaca koji su skloni radikalnoj ideologiji i nasilnom ekstremizmu.

"Sve što imamo i prikupimo dostavljamo Tužilaštvu BiH, ali ne znam u kojoj je fazi postupajući tužilac, koji vodi taj događaj. Istragu treba provesti temeljito, efikasno i procesuirati neposredne izvršioce", naglasio je Mektić.

On se nada da će motiv napada na Vučića biti utvrđen u narednom periodu.

Mektić očekuje da će Ministarstvo bezbjednosti BiH do sutra sačiniti informaciju o napadu na Vučića u Potočarima.

"Imali smo određenih tehničkih problema da pojedine agencije nisu blagovremeno dostavile izvještaj", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, informacija koju će Ministarstvo ponuditi Savjetu ministara BiH više će se baviti pitanjem je li dobro izvršena kompletna bezbjednosna procjena događaja, jesu li dobro planirane sve mjere i radnje, je li dobro funkcionisala koordinacija između policijskih agencija i jesu li preduzete sve potrebne mjere i radnje da bi bio zaštićen kompletan skup i sva lica u tom prostoru da bi sve prošlo u bezbjednosno zadovoljavajućem nivou.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić 11. jula je napadnut prvo verbalno, a onda kamenicama u Memorijalnom centru u Srebrenici.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE