• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„BH Erlajnz“ ostao bez licence, trpi i Banjaluka

Autor mondo.ba

Sa banjalučkog aerodroma postoji samo let za Beograd. Ni u Tivat putnici više ne mogu da lete, jer je BH Erlajnsu oduzeta licenca.

  Aerodrom Banjaluka bio je prinuđen da putnike koji su rezervisali let do Tivta uputi na beogradski aerodrom. Razlog za to je što je avio-kompaniji koja je trebalo da obavlja usluge čarter letova Banjaluka-Tivat, „BH erlajns“ Sarajevo, oduzeta licenca do 2. oktobra, piše Euroblic.

„Mi smo sve ugovorili sa „BH Erlajnsom“, koji je naš dugogodišnji partner, i prvi putnici su već bili kupili karte. Uoči samog početka, nažalost, desilo se to što se desilo i morali smo tražiti alternativu za putnike, a to je bio beogradski aerodrom“, kaže direktor Aerodroma Miroslav Janjić.

Osim ove čarter linije, „BH erlajns“ je imao i redovnu liniju sa banjalučkog aerodroma za Cirih. Zato je sada iz Banjaluke moguće direktno samo odletjeti za Beograd, a ovu redovnu liniju održava „Er Srbija“ od kraja 2013. godine.

Dobit aerodroma 142.616 KM

U pola godine na banjalučkom aerodromu obavljeno je 765 avio-operacija i prevezeno 10.877 putnika. U ovom aerodromu država ima vlasništvo nad više od 78 odsto kapitala. Nakon nekoliko godina pravljenja gubitaka, Aerodrom je prošle godine poslovao sa dobiti koja je iznosila 142.616 maraka.

„I ranije smo pregovarali sa potencijalnim partnerima oko uvođenja novih linija. Nakon ovoga sa „BH erlajnsom“, sada to radimo intenzivnije“, naveo je Janjić i dodao da bi bilo „neozbiljno“ govoriti o tome da li postoji mogućnost uvođenja dodatnih linija u skorijem periodu.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH je pre desetak dana oduzela licencu za komercijalne letove kompaniji „BH erlajns“. Razlog za to je što im je privatna kompanija HETA još 20. aprila blokirala račune zbog neizmirenih obaveza. „BH erlajns“ je tako primorana da suspenduje sve letove, a vjeruju da će licencu vratiti i prije početka oktobra.

Uprava banjalučkog aerodroma smatra da treba ulagati u kargo saobraćaj. Nedavno je otvoreno novo kargo skladište u čije je opremanje uloženo više od 100.000 maraka. Direktor aerodroma ocjenjuje da je iskustvo oko prihvata i otpreme rashlađenog mesa za Istambul ukazalo na to da je kargo saobraćaj delatnost koju treba razvijati. Zato je uprava donijela odluku o pristupanju izrade projektne dokumentacije za kargo skladište s potrebnim kapacitetima i sadržajima.

Od novembra 2014. godine obavljene su 72 kargo operacije u okviru kojih je prevezeno 3.096 tona rashlađenog junećeg mesa. Za realizaciju projekta sabirnog kargo centra biće neophodno obaviti eksproprijaciju zemljišta za izgradnju kargo centra, te proširenje uzletno-sletne piste i aerodromske zgrade. Vlada Republike Srpske je već zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi dva miliona maraka za taj projekat.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Вукашин

Требате довести Wizz Air...

MONDO REPORTAŽE