• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik podržava Vučićevu inicijativu

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da treba podržati dobru inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića da sve zemlje koje su učestvovale u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije zajednički obilježavaju dan sjećanja.

  Dodik je istakao da ta inicijativa dolazi u pravom trenutku i da je dio kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i saradnje u regionu.

"Vučićeva inicijativa može biti dobra da se odnos prema žrtvama izjednači", rekao je Dodik za TV "Pink 3" i dodao da ne može sada da procjenjuje kako će neke druge vođe država na Balkanu reagovati na tu inicijativu.

On je napomenuo da skoro 25 godina nije bilo dovoljno da se uspostavi jedan stabilan proces pomirenja i da je očigledno da još postoje različita viđenja, gotovo ratnička retorika.

Dodik ističe da je obilježavanje pogroma Srba u hrvatskoj akciji "Oluja", izvršenoj prije 20 godina, koje su organizovali Republika Srpska i Srbija, prošlo bez ikakvog ispada i da su se čuli pozivi na pomirenje i oproštaj, ali ne i zaborav.


"Ne možete sporiti hrvatskoj državi da obilježava ono što misli da treba, ali kada to dobije nacionalističke elemente, onda je to poruka koja ne može da se ne komentariše...To sigurno nije dobra poruka", rekao je Dodik, navodeći da je neshvatljivo i neprihvatljivo da se obilježava dan kada se istjerano 250.000 ljudi, pobijeno 2.000 nedužnih civila u izbjegličkoj koloni.

On je zapitao kako je bilo moguće da se ne sankcioniše hrvatsko bombardovanje srpskih civila na petrovčakoj cesti, van Hrvatske, navodeći da za taj zločin niko nije odgovarao.

Predsjednik Republike Srpske upozorio je da su Srbi počeli polako da, pod stranim pritiskom, zaboravljaju činjenice o stradanju sunarodnka.

"Ne možete da nađete nijedno mjesto nekog strahovitog zločina koji su Srbi počinili nad Hrvatima bilo kada kroz istoriju. A odjednom, zaboravlja se Jasenovac, Jadovno, kolona od 250.000 ljudi, gubitak ogromne imovine u Hrvatskoj, vrijedne više od 40 milijardi dolara", rekao je Dodik.

On je naveo da Srbi, koji su najstradalniji narod od Slovenije do Makedonije, što potvrđuju činjenice, moraju da vrate sjećanje na svoja stradanja, te ocijenio da je potrebno da Srbija i Republika Srpska zajednički snime megafilm o srpskim stradanjima, posebno u Jasenovcu.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske i nedavno razmijenjenim diplomatskim notama, Dodik je istakao da bi trebalo razgovarati radi sprečavanja nacionalističkog divljanja, poput onog na koncertu /kontroverznog pjevača/ Marka Perkovića Tompsona u Kninu, gdje su ljudi bili spremni da u zanosu pjevaju "Ubij Srbina".

"Srbi i Hrvati su dva naroda koji su bili u samoj biti Jugoslavije. Da su oni našli konsezus, Jugoslavija se ne bi raspala. Cijenim da su Srbi i Hrvati, osim ovih recidiva iz prošlosti, uglavnom riješili neka svoja osnovna politička i državna pitanja, kao što je teritorija, iako ima pitanja izbjeglica, egzodusa, etničkog čišćenja", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE