• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcijom do radnog mjesta!

Autor mondo.ba

Primanje i davanje poklona i zloupotreba službenog položaja u institucijama BiH najčešći su oblici korupcije za kojima je posezano u potrazi za radnim mjestom i ugovaranjem poslova.

Na adresu Agencije za borbu protiv korupcije BiH lani je stiglo 75 prijava sa sumnjom na korupciju, a iz njihove analize proizašao je zaključak da su konkursne procedure i pravosudne institucije i dalje u vrhu žarišta korupcije. Pravosudnim institucijama poslate su 52 primljene prijave, piše "Glas Srpske".

Sadržaj prijava pokazao je da se koruptivne radnje pretežno odnose na oblasti konkursnih procedura u institucijama sa javnim ovlašćenjima, rad pravosudnih institucija, advokata, sudskih vještaka, te na obrazovanje.

"Na osnovu analize tih podataka može se zaključiti da su najviše zastupljena krivična djela primanja i davanja poklona i zloupotrebe službenog položaja u institucijama BiH, uključujući pravosuđe, organe javnog reda i mira, obrazovne, zdravstvene i druge institucije sa javnim ovlašćenjima", naveo je direktor Agencije za borbu protiv korupcije u BiH Sead Lisak.

U izvještaju o radu Agencije za 2014. godinu naveden je i dio o radu Suda BiH u kontekstu primjene Strategije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2014. godine, u kojem je navedeno da je Sud lani donio sedam pravosnažnih i jednu nepravosnažnu presudu za krivična djela korupcije.

U Agenciji za borbu protiv korupcije poručili su da se nadaju da će primjenom novousvojene strategije i akcionog plana u idućim godinama biti smanjen nivo korupcije i popravljena slika o BiH. Lisak je ocijenio da je usvajanjem Strategije za borbu protiv korupcije od 2015. do 2019. godine i akcionog plana za njeno sprovođenje pokazana opredijeljenost za saradnju u suzbijanju i borbi protiv korupcije.

"Očekujemo da će institucije na svim nivoima vlasti u BiH studiozno pristupiti ovom dokumentu, te da će u predviđenim rokovima realizovati obaveze koje su pred njima", kazao je Lisak i dodao da će Agencija za borbu protiv korupcije biti nosilac posla, kada je riječ o koordinaciji borbe protiv te pošasti.

Agencija je krajem prošlog mjeseca uputila cirkularni dopis institucijama u BiH, kojim traži da počnu ispunjavati obaveze iz Strategije za borbu protiv korupcije. Prvi korak je određivanje tijela za sprečavanje korupcije na nivoima vlasti gdje to do sada nije učinjeno, uz razvijanje međusobne saradnje i koordinacije svih tijela za sprečavanje korupcije u BiH.

"To se posebno odnosi na kantone koji do sada nisu formirali ovakva tijela", kazali su u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE