• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić sudiji Oriju: Poslaću vam litar frontovače

Autor mondo.rs

Optuženi general Ratko Mladić obećao je danas, tokom zasjedanja Haškog tribunala, da će predsjedavajućem sudiji Alfonsu Oriju poslati litar rakije "frontovače", nakon što ga sudija Ori oslobodi.

"Kad me budete oslobodili, poslaću vam litru frontovače", rekao je sudiji general Mladić, obraćajući mu se sa "druže Ori".

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperima i uzimanje kao talaca pripadnika Unprofora, 1992-95.

General Mladić se sudiji obratio na kraju iskaza svjedoka odbrane Žarka Stojkovića, kome je bio kum na vjenčanju u Beogradu, 16. jula 1995, u vrijeme kada je, po optužnici, VRS strijeljala hiljade Muslimana iz Srebrenice.

Stojković i njegova supruga Biljana juče su Mladiću dali alibi za taj dan, potvrđujući da je bio na njihovom crkvenom vjenčanju i svadbenom veselju u Beogradu.

Tužilac Piter Mekloski danas je svjedoka Stojkovića detaljno ispitivao, između ostalog, i o tome šta se na svadbi u beogradskom restoranu "Dva ribara" pilo - vino i šljivovica - i šta je pio general Mladić.

Stojković je kazao da je Mladić popio malo rakije samo pri zdravici koju je kao kum posvetio mladencima.

Tužba insistira na kontroli

U dosadašnjem toku procesa, tužioci nisu osporavali da je general Mladić tada bio u Beogradu, susrećući se, pored ostalih, sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i predstavnicima međunarodne zajednice. Tužilaštvo, međutim, tvrdi da je Mladić i iz Beograda imao punu komandu i kontrolu nad VRS.

Tužilac i sudije željele su da znaju i da li je general Mladić na svadbi pušio, te da li je napuštao sto i odlazio u toalet. Svjedok je i jedno i drugo negirao, poslije čega mu je zastupnik optužbe pokazao fotografiju na kojoj Mladić za svadbenim stolom, sjedeći do mladenaca, drži cigaretu u ruci.

Po okončanju Stojkovićevog svjedočenja, optuženi Mladić zatražio je da ne prisustvuje raspravi o administrativnim pitanjima, koja je uslijedila zato što odbrana nije imala više svjedoka na raspolaganju.

Pošto ga je predsjedavajući sudija pitao da li se odriče prava da prisustvuje nastavku ročišta, Mladić, kome je raspravno vijeće inače zabranilo da glasno govori u sudnici, rekao je: "Druže Ori, odričem se prava i imam potrebu da primim kumove u zatvorskoj jedinici. I kada me budete osloboditi, poslaću vam litru frontovače".

Prošle nedjelje, alibi generalu Mladiću za dane od 14. do 17. jula 1995. dala je, pred sudom u Hagu, i njegova supruga Bosiljka, koja je posvjedočila da je on te dane proveo sa njom u Beogradu.

Prema optužnici, veći dio od 7.000 Muslimana iz Srebrenice, VRS je upravo tih dana strijeljala na više lokacija u okolini Zvornika.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen u ponedjeljak, 24. avgusta, iskazom novog svjedoka odbrane.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

nn

Zivjela rs

Gz

Heroj bio heroj i ostao !

ја

Хвала вам што сте мени и мојој породици поклонили будућност, као и многим другим српским породицама. Бог нека те чува,генерале. Свако добро вам желим.

MONDO REPORTAŽE