• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Cilj sastanka nije rekonstrukcija vlasti"

Autor SRNA

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović naglasili su da cilj današnjeg sastanka u Mostaru nije pravljenje nekih novih platformi ili rekonstrukcija vlasti, već da bi se u BiH napravio korak naprijed.

Dodik je rekao novinarima u Mostaru da SNSD nema namjeru da se bavi rekonstrukcijom vlasti ni na nivou BiH ni u Republici Srpskoj.

"U Srpskoj su sve institucije stabilne i one rade u punom obimu. Što se tiče nivoa BiH tu postoje zastoji, vlast nije pokazala sposobnost. Mi ne želimo tamo da ulazimo da popunjavamo mjesta. SNSD će ući u vlast na nivou BiH ako ima partnere koji bi radili na strateškim pitanjima.

Kada političko Sarajevo shvati da politički predstavnici drugih naroda dolaze u Sarajevo sa stavovima koje treba uvažavati, onda će u BiH stvari krenuti na bolje, a ne kao što rade sa SDS-om koji je pristao da bude dio politike Bakira Izetbegovića i njegovih klanova u BiH. To je samo kratkotrajno i gubitnički", rekao je Dodik, koji je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da se u Sarajevo ide da bi se predstavljala Republika Srpska i da se sastavljaju organi na nivou BiH.

"Mi nemamo institucionalne predstavnike Srba na nivou BiH već predstavnike nekih partija koji ne rade u interesu Republike Srpske. Ukoliko dođemo u poziciju da možemo u strukturama BiH da se bavimo pitanjima koja su važna za Republiku Srpsku mi ćemo ući. Nije ni važno ko je od Bošnjaka tamo. Mi smo bili tamo i kad je bila SDA, ali nam to nije smetalo da vodimo politiku koja je bila u interesu Republike", naglasio je Dodik.

Čović je rekao da sastanak sa Dodikom ne treba dovoditi ni u kakvu vezu sa sutrašnjim sastankom sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

"Ovi razgovori koje vodimo, prije svega, usmjereni su na pravljenje nekih iskorak u BiH. Ovi sastanci nisu proizvod novih platformi, nego kontinuitet razmišljanja da moramo da radimo dobre stvari i pokrenemo procese u BiH posebno kada je riječ o socijalnoj i ekonomskoj politici, te da kroz reorganizaciju obezbijedimo ravnopravnost", rekao je Čović.

Čović i Dodik su naglasili da HDZ BiH i SNSD imaju usaglašene stavove o većini važnih pitanja u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE