• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zahtjev za smjenu Krunića privremeno odgođen

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je iz "čisto praktičnih razloga" privremeno povukao svoju inicijativu za razrješenje predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića.

"Ja sam privremeno odustao od te inicijative da ne bih na neki negativan način uticao na proces izbora novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), jer nam je veoma bitno da u ovom momentu dobijemo novi menadžment SIPA-e i da započnemo izuetno važne aktivnosti na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH", rekao je Mektić novinarima.

Prema njegovim riječima, u slučaju smjene predsjedavajućeg ili nekog od članova Nezavisnog odbora može doći do blokade izbora novog direktora SIPA-e, za šta je danas raspisan i objavljen javni konkurs.

On je najavio da priprema cjelovitu informaciju o radu i ulozi Nezavisnog odbora u okviru policijskih agencija, nakon čega će predložiti "neka nova rješenja" s ciljem otklanjanja mogućnosti za bilo kakve "političke blokade i politički uticaj" na rad Odbora, kao i agencija koje provode zakon u BiH.

Mektić je ponovio da lično smatra da je Nezavisni odbor "idealan instrument da političke elite i strukture utiču i na kadrovsku politiku i na razne druge stvari u okviru policijskih agencija u BiH".

"Nezavisni odbor nikada nije glasao po pojedinačnom principu, već je to isključivo bilo po nekom političkom ili nacionalnom principu", dodaje Mektić.

On je potvrdio da je iskoristio sve mehanizme koje je imao u svojoj nadležnosti kada je u pitanju istraga o odgovornosti direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsada Vilića u vezi sa incidentom u Potočarima kada je 11. jula napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.


Ministar Mektić ranije je podnio zahtjev i za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića zbog događaja na komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali Nezavisni odbor parlamenta BiH juče nije imao potrebnu većinu za Vilićevu smjenu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je na komemoraciji u Potočarima 11. jula. Njega je, uz povike "Alahu ekber", masa gađala kamenicama i uzvikivala pogrdne riječi.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE