• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bez masovnog priliva izbjeglica

Autor SRNA

BiH trenutno nije izložena masovnom prilivu izbjeglica sa Bliskog istoka, niti povećanim ilegalnim migracijama, izjavila je portparol Granične policije BiH Sanela Dujković.

Dujkovićeva je navela da na to ukazuju statistički pokazatelji, situacija na granici, operativna saznanja.

Ona je naglasila da Granična policija BiH redovno prati stanje na granici sa Srbijom s ciljem identifikovanja mjesta pogodnih za ilegalan prelazak granice, lica koja se dovode u vezu sa ilegalnim prebacivanjem migranata, prevoznih sredstava.

Prema njenim riječima, intenzivirana je saradnja sa Službom za poslove sa strancima BiH, MUP-om Srbije i lokalnim MUP-ovima, a preduzete su i druge mjere sadržane u operativnim planovima na lokalnim i regionalnom nivou, koji će biti aktivirani u slučaju većeg priliva izbjeglica na granicu BiH.

"Ukoliko uzmemo u obzir situaciju u zemljama regiona - Srbiji, Makedoniji i situaciju u širem okruženju, kao što je postavljanje ograde na granici Mađarske i Srbije, Granična policija BiH mora pokazati spremnost u vezi sa eventualnim prilivom izbjeglica na granicu BiH", istakla je Dujkovićeva.

Ona je podsjetila da je tokom prvih šest mjeseci ove godine u ilegalnom prelasku granice BiH registrovano 75 lica. Na granici sa Srbijom u ilegalnom prelasku granice otkriveno je 19 lica od kojih je samo pet državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

"Statistički pokazatelji ukazuju na to da je riječ o pojedinačnim i sporadičnim ilegalnim prelascima granice BiH. Ti pokazatelji ne razlikuju se mnogo u odnosu na one iz prethodnih godina", rekla je Dujkovićeva.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE