• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan nestalih obilježen na Ozrenu

Autor SRNA

Kod spomen-krsta na Ozrenu danas je održana centralna manifestacija u Republici Srpskoj u okviru obilježavanja Međunarodnog dana nestalih

Sa ove manifestacije je ukazano da posljedice rata nisu izbrisane 21. novembrom 1995. godine kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum i da je Republika Srpska nezadovoljna načinom na koji se tretiraju zločini počinjeni nad Srbima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se mora probuditi savjest i osvijestiti se tako da kao narod dobro proučimo svoju istoriju, posljedice i istorijske događaje.

"Moramo biti jedinstveni da nam se nikada više ne desi da se okrenemo jedni protiv drugih. Pretpostavka svih pretpostavki jeste sloboda sa pravdom, a prethodnica te slobode je jedinstvo, koje je formula na osnovu koje možemo da opstanemo na ovim prostorima", rekao je Savanović.

On je istakao da su Srbi u istoriji samo branili svoja ognjišta, slobodu i narod, a uvijek su bili meta "tih podmuklih" koje su olako prihvatali u svoj zagrljaj i zaboravljali njihove ranije zločine prema srpskom narodu.



Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović ponovio je da je na Ozrenu počinjen stravičan zločin nad srpskim narodom koji ima sve elemente genocida, ali da za ovaj zločin još niko u BiH nije odgovarao, osim preminulog komandanta takozvane Armije BiH Rasima Delića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na tri i po godine zatvora.

On je rekao da su porodice poginulih iz Republike Srpske nezadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica u procesu traženja nestalih Srba, kao i radom Suda i Tužilaštva BiH na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima, zbog čega podržavaju najavljeno održavanje referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Mitrović je precizirao da je na Ozrenu izmješteno 11 masovnih srpskih grobnica sa oko 140 tijela, od čega je najkarakterističniji slučaj iz Gostovića gđe su 53 srpska borca izmasakrirali mudžahedini, od čega je 12 tijela pronađeno i identifikovano, dok je na Ozrenu zarobljeno 459 srpskih vojnika, od čega ih je 49 razmijenjeno, 271 identifikovano, a 131 se vodi kao nestao.

On je upozorio da će proces nalaženja posmrtnih ostataka i njihova identifikacija trajati još 40 godina ukoliko se nastavi dosadašnjom dinamikom.

"Ovakva dinamika za nas nikako nije ohrabrujuća, rekao je Mitrović.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je da svake godine sahranjuju one koje uz nadljudske napore uspiju pronaći i identifikovati, a često u kovčeg polože samo lobanju i par kostiju, pronađenih u đubrištu sekundarne masovne grobnice.

Blagojević, koji je u odbrambeno-otadžbinskom ratu bio jedan od starješina 4. Ozrenske lake pješadijske /Vozućke/ brigade, precizirao je da su još 137 imena na spisku onih za kojima se traga, među njima veliki je broj onih koji su, po svjedočenju očevidaca, živi zarobljeni i odvedeni u kazamate u Zenici i Tuzli.

Zamjenik predsjednika Odbora porodica zarobljenih i nestalih Branka Dulić rekla je da Srbi procesuiranjem ratnih zločina nad srpskim narodom generalno ne mogu biti zadovoljni, posebno kada je riječ stravičnim zločinima na Ozrenu za koje je jedino preminuli Delić osuđen na svega tri godine zatvora po komandnoj odgovornosti.

Ona je rekla da i najnovija donacija holandske vlade za traženje Srebreničana dovoljno govori o dosadašnjoj i sadašnjoj diskriminaciji srpskih žrtava.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković izjavio je da je na Ozrenu izvršen lokalni genocid, etničko čišćenje, te stravični zločini i izmještanje grobnica.

Na spomen-krst u blizini manastira Ozren vijence su položili ministar Milenko Savanović, izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskkog člana Predsjedništva BiH, predstavnici Udruženja "Veterani Republike Srpske", delegacije Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Crvenog krsta Srpske, Boračke organizacije i opštine Petrovo, delegacija grada Nikšića, Zavičajnog udruženja "Zavidovići", porodica boraca i nestalih civila i drugi.

Na spisku nestalih u Republici Srpskoj je 1.676 lica, dok se u tri spomen-kosturnice nalaze posmrtni ostaci 625 neidentifikovanih lica.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE