• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Grad: Nepovjerenje u analizu Hrvatske

Autori mondo.ba Autori SRNA

Načelnica Novog Grada Snježana Rajilić kaže da su učesnici sastanka održanog u vezi sa odlagalištem radioaktivnog otpada u hrvatskoj opštini Dvor zaključili da se ne može vjerovati analizama instituta koji će angažovati Hrvatska.

 Novi Grad Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić danas u Novom Gradu o ovoj temi razgovarala sa direktorom Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emirom Dizdarevićem, načelnikom opštine Novi Grad Snježanom Rajilić i predstavnicima opštine Kozarska Dubica.

"Nismo sigurni da će procjena biti objektivna, posebno jer je riječ o odlagalištu, odnosno trajnom zbrinjavanju, što će biti stalna potencijalna opasnost", izjavila je Rajilićeva nakon sastanka.

"Hrvatska da shvati da je pogrijšila"

Direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević smatra da je bitno da Hrvatska shvati da je pogriješila kada je izabrala Trgovsku goru za odlagalište radioaktivnog otpada i da ne troši bespotrebno novac na istraživačke radnje koje će pokazati da lokacija ne odgovara. On je dodao da, prema EURATOM konvenciji, gradnja objekta ove vrste ne može početi ukoliko ne postoji saglasnost lokalne zajednice, a u Dvoru ne postoji.

 Prema njenim riječima, značajno je što je danas zaključeno da će monitoring obavljati stručni i ekspertski tim, koji će imenovati institucije BiH.

"Potvrda onog što smo danas radili biće potpisi načelnika osam opština u slivu rijeke Une iz Republike Srpske i Federacije BiH koji su se i ranije izjasnili protiv odlagališta radioaktivnog otpada. Protiv su i građani Dvora, ali Hrvatska nije zaustavila proces i mi se i dalje brinemo šta se to događa u kasarni Čerkezovac", kaže Rajilićeva.

Ona smatra da je važno da stručni ljudi odu na tu lokaciji i da utvrde šta se dešava.

Državni zavod za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Hrvatske objavio je 27. jula prijedlog Nacionalnog programa sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora u nuklearnog goriva u kojem je planirana lokacija odlagališta kasarna Čerkezovac.

Prije nekoliko dana Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, posredstvom Ambasade BiH u Zagrebu, uputilo je notu institucijama BiH u Sarajevu u kojoj ih obavještava o namjeri da počnu sa izradom strateške procjene uticaja na životnu sredinu koja se odnosi na lokalitet Trgovska gora s ciljem provođenja prijedloga Nacionalnog programa provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Bio je to povod za danas održani sastanak ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić i direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emira Dizdarevića sa načelnikom opštine Snježanom Rajilić i predstavnicima opštine Kozarska Dubica.

Na sastanku je dogovoreno da, ukoliko Hrvatska nastavi aktivnosti, bude zatraženo da ekspertski tim imenovan od institucija BiH posjeti lokaciju planiranu za odlagalište radioaktivnog otpada.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE