• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA: Odluka o referendumu mora biti van snage

Autor SRNA

SDA smatra da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH "mora biti stavljena van snage", rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

  Izetbegović je ocijenio da se "entiteti ne mogu baviti pitanjima koja su u nadležnosti BiH" i na, kako je ocijenio, "neustavan način donositi odluke i nametati volju u vezi sa radom pravosuđa".

"SDA će preduzeti sve ustavne i zakonske mjere da bi bio zaštićen suverenitet BiH i ova odluka stavljena van snage. Stav SDA je da niko ništa i nikome ne može nametati u BiH i da sve buduće reforme moraju biti plod dogovora koji uvažavaju interese i prava BiH", izjavio je Izetbegović novinarima u Banjaluci.

On je nakon sjednice Predsjedništva SDA rekao da je ova stranka opredijeljena za reformu sektora pravde u BiH s ciljem izgradnje efikasnog, dobro rukovođenog i koordiniranog sistema pravde, koja garantuje jednakost svih građana pred zakonom.


Prema Izetbegovićevim riječima, SDA je zabrinuta zbog "loše položaja Bošnjaka u Republici Srpskoj, napada na povratnike", te činjenice da se "u javnim ustanovama onemogućava zapošljavanje povratnika".

Izetbegović je od vlasti u Republici Srpskoj zatražio da omoguće bošnjačkim povratnicima zapošljavanje u administrativnim, a naročito u policijskim i pravosudnim tijelima entiteta, te da kako je rekao, zaustave "diskriminaciju u obrazovnom sistemu".

On je najavio da će predstavnici SDA u institucijama BiH Ustavnom sudu BiH uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti odbredaba Ustava Republike Srpske, Član 7, stav 1, koja se odnosi na jezik bošnjačkog naroda.

"Preduzećemo sve ustavne i zakonske mjere i koristiti sve institucionalne mehanizme za zaštitu u pravnoj borbi za ostvarivanja prava interesa Bošnjaka za obrazovanje na svom jeziku", poručio je Izetbegović i dodao da će SDA uputiti zahtjev OHR-u za davanje tumačenja ustava BiH i Republike Srpske u vezi sa jezicima koji su u službenoj upotrebi u BiH.

Govoreći o lošim uslovima Srba povratnika u FBiH, Izetbegović je ocijenio da bi Srbi trebalo da budu zainteresovaniji za povratak u taj entitet, te da im treba više pomoći.

Na pitanje zašto se nije sastao sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, s obzirom na to da su ove dvije stranke imale sjednice Predsjedništva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Izetbegović je rekao da će za to biti prilike.

Izetbegović je napomenuo da će se sa predstavnicima Saveza za promjene sastati u narednih desetak dana. 

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Pa referendum je raspisan 1992 god kako da se stavi van snage 2015 god. Nece moci

cpr

Ako su bosnjaci ugrozeni time sto srpsku zemlju u sarajevu prodaju arapima.pitajte vaseg bakira zasto to radi a on nemoze nista da trazi od RS.Cisti bezobrazluk i lopovluk.

Rvi

Referendum treba obavezno da se održi !!! Svi građani znaju da Izetbegović zastupa islamsku deklaraciju, a i njegova stranka. Samo žalosno je čuti da srpske stranke idu sa njima u koaluciju.

MONDO REPORTAŽE