• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavić: Predložićemo Deklaraciju o genocidu NDH

Autor SRNA

Poslanici Saveza za promjene u Narodnoj skupštini RS predložiće da u dnevni red šeste posebne sjednice bude uvrštena Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

 Čavić: Predložićemo Deklaraciju o genocidu NDH Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je rekao da je dokument u potpunosti pripremljen i da će tekst deklaracije biti napisan na osam jezika, te izrazio očekivanje da će poslanički klubovi stranaka Saveza dobiti podršku za izmjenu dnevnog reda.

“Iluzorno je da pričamo o karakteru stradanja Jermena na početku i karakteru stradanja Bošnjaka na kraju 20. vijeka, a da se pri tome u Narodnoj skupštini ne nađe deklaracija koja će tretirati stradanja Srba, posebno u kontekstu nove ekspanzije ustašizacije u Hrvatskoj”, rekao je Čavić novinarima u pauzi sjednice Izvršnog odbora Glavnog odbora NDP-a, dodajući da je u interesu svih da se ova deklaracija nađe na dnevnom redu sjednice parlamenta.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića o stavljanju van snage referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, Čavić je rekao da Izetbegović nema politički kapacitet da to učini, jer bi to već uradio da može, ali da je njegova stvar koje će sredstvo koje mu je na raspolaganju koristiti.

Komentarišući izjavu direktora Istorijskog projekta Srebrenica Stefana Karganovića da Čavić ekspertizu u slučaju “snimak” nije naručio od ugledne evropske forenzičke institucije, lider NDP-a je rekao da Karganović “širi laži, jer je angažovana detektivska agencija koja je ovlaštena od Ministarstva unutrašnjih poslova Holandije da daje materijal na vještačenje kod Nacionalnog instituta za forenziku”.

Prema njegovim mišljenju, zahtjev šefa Misije OEBS-a u BiH Džonatana Mura za uvid u predmete Suda i Tužilaštva BiH predstavlja vrlo neuobičajenu situaciju i rezultat je nekih politika po kojima jedni daju podršku izuzimanju predmeta od OEBS-a, a drugi se opiru.

“Ne znam da li će OEBS poslati neki stručni tim koji će ući u meritum svakog predmeta ili se radi o statistici. Mene je to iznenadilo, ali je neosporno da Sud BiH ima nevjerovatnu nepravičnost u pristupanju predmetima ratnih zločina”, rekao je Čavić.

On je za polovinu novembra najavio izbornu skupštinu NDP-a, na kojoj bi trebalo da bude izmijenjen statut stranke i izabran Glavni odbor, nakon čega bi trebalo da počnu ripreme za lokalne izbore.

Izvršni odbor Glavnog odvbora NDP-a zaključio je da sa koalicionim partnerima treba što prije početi razgovore o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima i jedinstvenim kandidatima Saveza za promjene za načelnike opština.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

e, napokon i jedna pametna! i, ako moze, da budu pobrojana i sva poznata imena, srodstva i godine, po mjestu prebivalista. dodati mjesto i nacin smrti. i broj neidentifikovanih, kao i spisak nestalih.

MONDO REPORTAŽE