• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: Ponovo pokušaj prenosa nadležnosti

Autor Anadolija

Za RS nije prihvatljivo da saradnja BiH sa Europolom funkcioniše preko Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine, izjavio je danas na konferenciji za novinare Gojko Vasić, direktor Policije RS.

On je istakao da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema potpisan operativni sporazum o saradnju sa Europolom. Objasnio je da je u decembru 2014. godine u Hagu na pregovorima sa Europolom dogovoreno da u BiH postoji zajednička kontakt tačka za saradnju sa ovom institucijom, "što je potvrđeno privremenom odlukom Savjeta ministara BiH i Reformskom agendom koju su potpisale i Savjet ministara i entitetske vlade".

"To je promijenjeno prijedlogom Ministarstva bezbjednosti BiH da se umjesto kontakt tačke stavi Ministarstvo bezbjednosti, što je neprihvatljivo s obzirom da nema policijskih službenika u Ministarstvu. Na ovaj način poigravamo se sa sistemom i konceptom koordinacije unutar BiH, ali i sa samim Europolom koji je prihvatio našu ideju da se formira zajednička kontakt tačka", rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje je formiranje kontakt tačke gdje bi se u jednoj kancelariji nalazili policijski službenici sa "zajedničkog nivoa, te iz RS i FBiH koji bi svojim policijskim agencijama prosljeđivali informacije bez filtrirtanja i zadržavanja".

On je dodao i da je u Ministarstvu bezbjednosti BiH ponovo formirana radna grupa koja se bavi prijedlogom zakona o zaštiti tajnih podataka bez predstavnika RS. Vasić je naglasio da je slična radna grupa formirana i prije četiri godine, bez Policije RS, pa su u rad naknadno uključeni predstavnici RS.

Vlada Republike Srpske danas je na sjednici razmatrala informaciju o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti BiH na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka i potpisivanju sporazuma o operativnoj strateškoj saradnji između BiH i kancelatije Evropske policije - Europola.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE