• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema grupe za izradu zakona o zaštiti podataka

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da apsolutno nije istina da je Ministarstvo bezbjednosti formiralo novu radnu grupu za izradu zakona o zaštiti tajnih podataka.

 Mektić: Nema radne grupe, Vlada RS radi po »rekla kazala« Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi

"Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić juče je rekao da je Ministarstvo bezbjednosti BiH formiralo novu radnu grupu za izradu zakona o zaštiti tajnih podataka što apsolutno nije istina. Nema nikakve nove radne grupe", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, radna grupa je formirana prije godinu i po do dvije godine, u vrijeme bivšeg saziva Savjeta ministara BiH, i u njoj su, prema prijedlogu Republike Srpske, dva predstavnika MUP-a Srpske.


On je naveo da ta radna grupa, na osnovu odluke prema kojoj je formirana, ima zadatak da do kraja godine predloži nacrt zakona o zaštiti tajnih podataka i da se čeka da to oni urade.

"Temeljite promjene Zakona o zaštiti tajnih podataka izvršene su 2009. i 2011. godine", istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, o ovome je juče Vlada Republike Srpske održala vanrednu sjednicu i donijela niz zaključaka o "rekla-kazala činjenici".

Mektić tvrdi da nije tačna Vasićeva izjava da je za 15 dana u Hagu trebalo da bude potpisan sporazum o operativnoj saradnji BiH sa Europolom.

"To je nemoguće. To prvo treba da usvoji Savjet ministara BiH, da se o njemu izjasni Predsjedništvo BiH, a potom ratifikuje Parlamentarna skupština BiH", pojasnio je Mektić.

Podsjećajući da je BiH prije 10 godina donijela Strateški sporazum o saradnji sa Europolom, Mektić je naveo da je sada u prilici da potpiše sporazum o operativnoj saradnji sa Europolom, što su već učinile sve zemlje zapadnog Balkana, a što bi značilo da bi razmijenili policijske oficire za vezu i razmjenjivali operativne, tajne podatke, zajednički vodili istrage, što je od velikog interesa za BiH.

Komentarišući optužbe da je riječ o promjeni nadležnosti, Mektić tvrdi da nijedan zarez u tekstu sporazuma nije promijenjen.

"Sav problem je bio da je između dva potpisnika trebalo odrediti kontakt tačku - instituciju, adresu i tako dalje. Prvobitno je bilo definisano da tačka kontakta za BiH bude Trg BiH broj 1 u Sarajevu. Bivši Savjet ministara BiH donio je posebnu odluku u kojoj se navodi da je zajednička kontakt tačka u BiH u Ministarstvu bezbjednosti BiH", obrazložio je Mektić.

Kontakt tačka biće u Ministarstvu bezbjednosti BiH i prema odluci Savjeta ministara BiH u njoj će biti 20-ak lica, među kojima i predstavnik MUP-a Republike Srpske.

"Predlažem da u toj tački budu po jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak, a da Srbina bira MUP Republike Srpske", rekao je Mektić.

Vasić je juče u Banjaluci izrazio nezadovoljstvo promjenom već postignutog dogovora o zajedničkoj kontakt tački za saradnju sa Europolom, kao i zbog formiranja Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o zaštiti tajnih podataka bez predstavnika MUP-a Srpske, navodeći da je to neprihvatljivo za MUP Republike Srpske. 

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE