• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kitarovićeva stigla u Mostar

Autor SRNA

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović drugog dana posjete Bosni i Hercegovini doputovala je u Mostar.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dala je danas punu podršku radu Hrvatskog narodnog sabora, čija je uloga da definiše rješenja za promjenu trenutnog ustavno-pravnog okvira BiH, rekao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Nakon sastanka hrvatskog predsjednika sa predstavnicima HNS-a u Mostaru, Ljubić je rekao da im je Kitarovićeva prenijela stav da je zalaganje za ravnopravnost svih naroda u BiH podrška BiH.

"Podrška Hrvatima da ostvare ravnopravnost u BiH ujedno je podrška i BiH, jer su Hrvati ljepilo i ne bi smjelo da se dopusti da to ljepilo izlapi iz BiH", rekao je LJubić novinarima.

Ljubić i generalni sekretar HNS-a Josip Merdžo upoznali su Kitarovićevu o tome šta je misija i cilj HNS-a, kao i da ova institucija okuplja više od 600 izabranih i imenovanih zvaničnika na svim nivoima vlasti u BiH.

"HNS ima ulogu da definiše okvir hrvatske politike u BiH, koji će biti provođen kroz institucije, ali i da mijenja ustavno-pravni okvir zajedno sa partnerima svjesni činjenice da u ovom momentu BiH ima nekoherentan, neracionalan i neupravni sistem i da je hrvatski narod u BiH u neravnopravnom položaju", rekao je Ljubić.

On je pojasnio da je shodno tome uloga HNS-a da definiše rješenja za promjenu trenutnog ustavno-pravnog okvira.

"Uloga nam je dok se to ne dogodi da koristimo sve mogućnost i limite ovog ustavno-pravnog okvira kako bi se hrvatska pozicija u političkom, privrednom i socijalnom pogledu popravila ili izjednačila sa pozicijom druga dva naroda", kaže Ljubić.

Kitarovićeva se nakon sastanka sa predstavnicima HNS-a rukovala sa građanima Mostara, koji su je čekali ispred poslovnog centra "Mepas mala".

Za danas su najavljeni sastanci Kitarovićeve sa biskupom mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem, predstavnicima Sveučilišta u Mostaru, načelnicima hercegovačkih opština, ali i obilazak stare gradske jezgre u Mostaru i druženje sa građanima.

Kitarovićeva je juče počela trodnevnu radnu posjetu BiH, tokom koje se sastala i sa članovima Predsjedništva BiH i nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. Kitarovićevoj je s u Sarajevu uručena međunarodna nagrada "Isa-beg Isaković".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primiće sutra u Banjaluci delegaciju Hrvatske, koju predvodi predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.

Sastanak će biti održan u Palati Republike sa početkom u 12.00 časova, saznaje Srna.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

A dje bjese M. Ivanic ja ga ne vidjah da se slikao sa Kitarevic.. Koga on predstavlja?

MONDO REPORTAŽE