• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak HDZ-a BiH i SDA bez rezultata

Autor SRNA

Delegacije HDZ-a BiH i SDA na današnjem sastanku u Mostaru nisu postigle konkretan dogovor u vezi sa formiranjem nove parlamentarne većine

  Ali, zaključile su da su otvorena vrata za Savez za bolju budućnost (SBB), kao novog partnera u Federaciji BiH (FBiH) i da nema rekonstrukcije vlasti na nivou BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno, ali da je otvoren prostor za sve koji žele dobro FBiH.

"Imamo jedan okvir u koji dolazi u obzir i SBB, ali to zavisi od te stranke. Želimo da stabilizujemo prilike, prestanemo sa konfliktima i negativnom retorikom i da napravimo konsenzus kada su u pitanju reformski procesi. To je sada stvar dogovora sa SBB-om", rekao je Izetbegović novinarima.

On je dodao da je agenda SDA i SBB-a jako bliska, ali da je stvar ličnih animoziteta koji se moraju prevazići u intersu BiH.

"Mora se naći snage da se stavovi približavaju", dodao je Izetbegović.

Kada je riječ o rekonstrukcije vlasti na nivou BiH, Izetbegović navodi da od predsjednika HDZ-a Bih Dragana Čovića nikad nije čuo da dovodi i pitanje koaliciju na nivou BiH.

"Pravi se tema koja ne postoji. Nikad nismo razgovarali o tome. Savez za promjene je izbor za ovaj mandat. HDZ je to prihvatio i nije dovodio nikad u pitanje", rekao je Izetbegović.

On nije isključio mogućnost da se Demokratski front (DF) vrati u vlast u FBiH, ističući da se ta stranka različito ponaša na različitim nivoima vlasti i da SDA sa njom ima dobru saradnju na nivou BiH i u Kantonu Sarajevo.

"Niti ću ih pozivati, niti ću praviti probleme ako se budu vraćali", rekao je Izetbegović.

On je dodao da je HDZ 1990 poželjan partner za SDA, ali da HDZ BiH nije istog mišljenja.

"Ništa se ne može desiti ako za to nije spreman HDZ, odnosno SDA. Ne možemo jedni drugima forsirati partnere. Mi bismo sa ulaskom HDZ 1990 i SBB-a mogli da mijenjamo i Ustav, ali HDZ BiH stvari ne vidi tako", rekao je Izetbegović.

On kaže da je dogovoreno da se što prije dođe do rješenja za Mostar, da se okonča potpisivanje ugovora BiH sa Islamskom zajednicom, da se uskoro usvoji zakon o vjerskim praznicima, te izmjene i dopune zakona o državnoj službi na nivou BiH i FBiH.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Izetbegović jenaveo da je bazično rješenje usvojeno, ali da su potrebne i određene dopune kako bi bio efikasniji i usklađen sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da bi taj posao trebalo da bude okončan do kraja septembra.

On je rekao da su stranke podržale stav Međunarodnog monitoring tima da se podaci sa popisa stanovnišva u BiH obrade u skladu sa međunarodnim statističkim standardima, te da se rezultati popisa hitno objave.

Čović o privredi

Iako još nema vidljivih pomaka, kaže Čović, u privredi postoji trend kretanja naprijed. "Mi kroz partnerstvo ove dvije stranke pokušavamo da stvorimo odnose koji bi trebali da se prepoznaju kao pokretanje BiH. Naša tri ključna nastojanja koja smo davno postavili su evroatlanski put BiH, zatim ekonomske i socijalne mjere, te aktivnosti na reorganizaciji BiH, prije svega misleći na Izborni zakon BiH i danas smo prošli kroz njih", dodao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da vlast u FBiH funkcioniše i da je siguran da će ovaj entitet u naredna dva mjeseca dobiti novu stabilnu parlamentarnu većinu.

Čović kaže da je za njega SBB poželjan partner i da povratak DF-a u vlast u FBiH nije realnost.

On je ponovio da potpredsjednik FBiH Milan Dunović treba da podnese ostavku ukoliko DF želi da izađe iz vlasti, te da postoje opcije kako ponovno da bude imenovan potpredsjednik FBiH ukoliko se nađu kvalitetni partneri.

Što se tiče hrvatskih pozicija, Čović je naglasio da će o njima isključivo odlučivati HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor.

Čović je rekao da je na današnjem sastanku zaključeno da je funkcionisanje vlasti dobro, ali da ga treba poboljšati.

Prema njegovim riječima, ocijenjeno da je proteklih mjeseci učinjeno puno toga na evroatlantskom putu i da će BiH, ukoliko se nastavi istim tempom, u prvoj polovini iduće godine moći da aplicira za status u EU.

Predsjednici SDA i HDZ-a BiH najavili su da će Hercegovačko-neretvanski kanton iduće sedmici dobiti Vladu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE