• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH se priprema za promjenu izbjegličke rute

Autori mondo.ba Autori Agencije

Bezbjednosne agencije u BiH vrše intenzivne pripreme za prihvat i registraciju izbjeglica u slučaju da se trenutna izbjeglička ruta pomjeri prema Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

To je bila glavna tema današnjeg sastanka ministra sigurnosti Dragana Mektića s direktorima i predstavnicima agencija u sastavu Ministarstva - Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Službe za poslove sa strancima BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za policijsku podršku, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Istaknuto je da je uloga ovih agencija izuzetno velika kako bi eventualnim dolaskom izbjeglica na bh. granicu svi mogli biti registrovani.

Naglašeno je da je neophodna bliska saradnja s drugim sigurnosnim agencijama i policijama te ministarstvima, humanitarnim organizacijama i lokalnim zajednicama, koje su nadležne za humanitarni aspekt rješavanja eventualne izbjegličke krize, odnosno prevoz i smještaj izbjeglica.

Razgovarano je i o trenutnim aktivnostima koje provode Ministarstvo i agencije.

Ministar Mektić je istaknuo potrebu jačanja borbe protiv organizovanog kriminala, posebno u oblasti suzbijanja korupcije i trgovine narkoticima, kao i da će nastaviti insistirati na rezultatima u ovoj oblasti, prvenstveno kroz rješavanje velikih korupcionaških afera i razbijanja organizovanih kriminalnih grupa.

Izbjeglice (za sada) zaobilaze BiH

U Graničnoj policiji BiH potvrđeno je da nije zabilježen ulaz izbjeglica sa Bliskog istoka u BiH i stanje na granici je mirno.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković rekla je da pripadnici Granične policije konstantno prate situaciju na terenu i napomenula da je Granična policija BiH u posljednja dva mjeseca preduzela brojne aktivnosti u vezi sa ovom problematikom.

Ona je navela da je u prvoj polovini septembra otkriveno sedam osoba koje su pokušale ilegalno da pređu granice, a među njima nijedna nije bila sa Bliskog istoka.

Tada je, zbog neispunjavanja uslova, odbijen ulazak u BiH za 50 osoba, od kojih 43 državljanina Turske, tri državljanina Tunisa, dva Moldavije, i po jedan iz Indije i Jordana.

Savjet ministara BiH u utorak, 15. septembra, usvojio je plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje mogućim prilivom masovnog broja izbjeglica.

Mirno i na granicama RS

Za sada nema naznaka da će izbjeglički talas preći na teritoriju Republike Srpske u Semberiji, izjavio je danas načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina Žarko Ćosić.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa Graničnom policijom, a danas ćemo odrediti i eventualne lokacije za smještaj u slučaju da izbjeglice u većem obimu pređu na područje Bijeljine", rekao je Ćosić na konferenciji za novinare u CJB Bijeljina.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE