• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Incko ruši Dejtonski sporazum

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je visoki predstavnik u BiH zadužen da tumači Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne Ustav.

Dodik ističe i da visoki predstavnik nije ovlašćen ni da određuje da li Srpska ima pravo na nešto ili nema, jer to nije njegov mandat.

Reagujući na kritike koje je na račun RS visoki predstavnik u BiH Valentin Incko iznio u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, u kojem je naveo da Srpska krši Dejtonski sporazum pripremajući referendum o pravosuđu BiH, Dodik je poručio da visoki predstavnik u kontinuitetu ruši taj sporazum.

"Dokaz za to je činjenica da se poziva na pravo da tumači Dejtonski sporazum, iako za to nema pravo. Nije ovlašćen ni da tumači vojni dio sporazuma, kao ni mnoge druge njegove dijelove i anekse", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Incko: RS nema pravo na referendum

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH ponovio je danas u Banjaluci da Republika Srpska nema pravo na referendum jer se radi o pitanjima u nadležnosti države, pišu "Nezavisne novine". "Na ovu temu ću detaljnije govoriti sutra na Konferenciji koju organizuju Nezavisne povodom 20 godina Dejtona", naveo je Incko. Što se tiče migrantske krize, Incko je rekao da se nada da će građani BiH srdačno i prijateljski prihvatiti migrante, te naglasio da je stvarno žalosno što Evropa nema zajednički plan po pitanju izbjeglica. Incko je to rekao nakon posjete "Elektroprenosu BiH", čiji rad je pohvalio ističući da je on veoma bitan za zemlju, posebno u kontekstu povezivanja energetskog sektora u Evropi.

 Predsjednik RS je napomenuo da je Dejtonskim sporazumom jasno rečeno na šta koja od strana ima pravo.

"Dejton je nasiljem mijenjao visoki predstavnik, ne samo Incko, nego mnogi koji su projezdili kroz BiH. Ta faza je završena", jasan je Dodik.

Kako je poručio, vlasti Srpske će, u skladu sa ranijom praksom, uputiti svoj izvještaj Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

"Iskreni predstavnici međunarodne zajednice i oni koji poznaju situaciju u pravosudnim institucijama na nivou BiH kažu da su to otuđeni centri moći i da ni u jednoj zemlji ne postoji ovako nakaradan pravosudni sistem", istakao je Dodik.

Iz Kancelarije visokog predtavnika prethodno je saopšteno da je Incko obavijestio generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Savjet bezbjednosti UN "da vlasti Republike Srpske krše Dejtonski sporazum aktivnostima u pogledu organizovanja referenduma o pravosudnim institucijama BiH i ovlašćenjima visokog predstavnika".

Prema odluci parlamenta, referendumsko pitanje glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE