• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH skinuta sa "sive liste"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Bosna i Hercegovina uklonjena je sa sive liste zemalja na kojoj se nalaze države koje ne ispunjavaju obaveze iz oblasti sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

 BiH skinuta sa "sive liste" Manival-a Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival) skinuo je BiH sa "sive liste".

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH je saopšteno da je Manival ovu odluku donio imajući u vidu značajan napredak koji je BiH ostvarila u posljednja četiri mjeseca u oblasti provođenja mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Delegacija BiH je na plenarnoj sjednici Manivala, održanoj od 14. do 18. septembra, predstavila Izvještaj BiH o uzajamnoj procjeni mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, koji je usvojen uz pozitivne komentare i ocjene za BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kaže da je BiH skinuta sa takozvane "sive liste" zahvaljujući, prvenstveno, Ministarstvu pravde BiH.

"Izuzetno je značajno za BiH to što smo uspjeli da nas skinemo sa takozvane `sive liste`. Ministarstvo pravde je uložilo sve napore da se to dogodi, prije svega posredstvom angažmana na usvajanju Krivičnog zakona u dijelu pranja novca, što je bio i razlog stavljanja BiH na listu", rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, važan je doprinos i članova Delegacije BiH, u čijem radu učestvuje i predstavnik Ministarstva pravde BiH.

On je istakao zadovoljstvo što je prepoznat napredak BiH i njena spremnost da se bori protiv svih vidova organizovanog kriminala.

Grubeša je dodao je da će institucije BiH nastaviti da jačaju institucionalne kapacitete za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa međunarodnim institucijama.

BiH je na "sivoj listi" bila od 1. juna prošle godine, a novom odlukom Manival-a stavljena je u rang zemalja sa redovnom procedurom izvještavanja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE