• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marš "Stazama egzodusa"

Autor SRNA

U porti Hrama Svete Petke u Donjoj Bočinji danas je služen parastos stradalim srpskim borcima i civilima povodom 20 godina od progona srpskog stanovništva iz devet ozrenskih sela sa područja opština Zavidovići i Maglaj.

 Obilježavanje 20 godina od stradanja Srba u Vozući Izvor: mondo.rs
Ilustracija
Izvor: mondo.rs

Tim povodom danas je organizovan marš "Stazama egzodusa 1995-2015" koji se jutros iz sela Brezici na Ozrenu uputio prema naselju Dolac kod Zavidovića, stazom dugom 18 kilometara.

Po završetku parastosa, vijence su položili predstavnici Boračke organizacije grada Doboj i mjesnih zajednica Bakotić i Bočinja.

Paroh maglajski Vladimir Kukić rekao je Srni da ova manifestacija predstavlja sjećanje na sve stradale Srbe sa ovog područja.

Kukić je podsjetio da je maglajska parohija prije ratnih sukoba imala oko 3.500 srpskih domaćinstava, a da se na svoja ognjišta vratilo manje od 500, uglavnom starijih ljudi.

Odbornik u Skupštini grada Doboj Sreto Đurković, koji je porijeklom sa ovog područja, najavio je određene projekte da bi se poboljšao kvalitet života srpskim povratnicima.

U Organizacionom odboru marša kažu da na ovaj način žele poslati poruku svim ljudima, bez obzira koje su vjere, da treba da žive u miru i zajedništvu da se ne bi ponovile ratne strahote.

Predstavnik odbora Blagoje Blagojević rekao je da je pedesetak učesnika marša prošlo dionicu Brezici - Kuselja - Smrdinja - Kereši - Donje Bočinje, odakle će se uputiti dalje prema selu Dolac.

On je naveo da je dosadašnja ruta protekla bez problema, jedino je poteškoće stvarala kiša, te najavio da će nastojati da ovaj marš postane tradicija.

Iz Donje Bočinje marš je nastavljen do Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Docu, gdje je planiran ručak za učesnike.

Poslije pada Vozuće 10. septembra 1995. godine pripadnici takozvane Armije BiH napali su preostala srpska sela na Ozrenu.

Srpsko stanovništvo tada je protjerano iz sela Dolac, Bočinja, Bakotić, Krsno Polje, Jošavac, Blizna, Gornja Bočinja, Bijelog Polja i Smrdinja.

Povratak autobusa iz Doca planiran je za oko 17.30 časova.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE