• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od rezultata popisa ni ove godine?

Autor mondo.ba

Iako su prošle gotovo dvije godine od popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini te je potrošeno više od 40 miliona konvertibilnih maraka, još nema zvaničnih rezultata.

Kako stvari sada stoje, ni u doglednoj budućnosti se ne može očekivati ništa jer sjednica Centralnog popisnog biroa, koja je trebala da bude danas, zbog nedostatka kvoruma nije ni održana.

"Nije bilo kvoruma za donošenje odluka, tako da su prisutni članovi podržali prijedlog plana aktivnosti, o kojem su se usaglasile sve tri statističke institucije", rekli su juče u Agenciji za statistiku BiH, pišu Nezavisne novine.

Kako Nezavisne saznaju, na sastanku jeste bilo riječi o aktivnostima za naredni period, ali stavovi oko kojih se spore statističari iz RS i FBiH ni za milimetar nisu približeni, tako da prema tvrdnjama izvora "Nezavisnih", rezultata popisa sasvim sigurno neće biti ni ove godine, bez obzira na to što su vlasti potpisujući Reformsku agendu na sebe preuzele obavezu da riješe to pitanje.

"U usaglašenom prijedlogu aktivnosti definisano je da se odluka o setu pravila za izvođenje rezidenta donese do 15. oktobra. U tom slučaju, prvi rezultati popisa bili bi objavljeni do kraja decembra ove godine. Ako članovi Centralnog popisnog biroa ne usvoje ovaj prijedlog aktivnosti, ili ako ne donesu odluku o setu pravila za izvođenje rezidenta do 15. oktobra, objava rezultata popisa biće prolongirana za narednu godinu", rekli su u Agenciji za statistiku BiH.

Podsjećanja radi, popis stanovništva domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine i prema finansijskom planu bruto troškovi popisa biće oko 46 miliona KM.

Do danas objavljeni su samo preliminarni rezultati popisa prema kojima su u BiH popisane ukupno 3.791.622 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 i u Brčko distriktu 93.028 osoba.

Nakon toga nije urađeno gotovo ništa jer RS i FBiH različito gledaju na to ko su rezidenti, odnosno stalni stanovnici BiH.

RS traži da se rezidentno stanovništvo izvodi na osnovu pitanja o mjesto školovanja i rada, dok FBiH smatra da stalno stanovništvo BiH treba izvoditi na osnovu pitanja o mjestu stalnog ili privremenog stanovanja, razlozima i dužini odsustva, učestalosti vraćanja u mjesto stalnog stanovanja, itd.

Ukoliko bi bili prihvaćeni zahtjevi RS, stalni broj stanovnika od ukupno popisanih bio bi manji za oko 300.000 jer u stalno stanovništvo ne bi ušli svi oni koji praktično žive i rade van BiH, a u njoj su samo rođeni ili tu provode godišnji odmor.

"Nije bilo kvoruma za sjednicu, malo smo razgovarali, ali pozicije su i dalje iste", kratko je rekla Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku RS.

Komentar o tome zbog čega nema dogovora i da li se u skorijoj budućnosti mogu očekivati zvanični rezultati popisa pokušali smo dobiti i od Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova BiH, kojeg je nedavno Savjet ministara BiH imenovao za koordinatora za popis u BiH, ali danas se nije javljao na mobilni telefon.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Nista od rezultata popisa,, nista cudno, pa nema nista ni od drzave BiH

MONDO REPORTAŽE