• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo zaduženje Vlade FBiH - 60 miliona KM

Autor SRNA

Vlada FBiH donijela je danas dvije odluke o odobravanju zaduženja FBiH za četvrti ovogodišnji kvartal putem emisije trezorskih zapisa Federacije radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Budžetom FBiH za 2015. godinu

 Vlada FBiH se zadužila za novih 60 miliona KM Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ukupan iznos zaduženja je  60 miliona KM.

U prvom slučaju riječ je o emisiji trezorskih zapisa u nominalnom iznosu do 40.000.000 KM, s rokom dospijeća od 182 dana, a druga se odnosi na nominalni iznosu do 20.000.000 KM i rokom dospijeća od 273 dana, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Na sjednici u Sarajevu usvojen je izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije trezorskih zapisa, koji će biti upućen i Parlamentu FBiH radi informisanja. FBiH je na aukciji održanoj 8. septembra ponudila 2.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu /ukupno 20.000.000 KM/, s rokom dospijeća od 273 dana, putem metode višestrukih cijena.

Za vrijeme aukcije stigla je 21 ponuda za kupovinu 6.730 trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 67.300.000 KM, a prihvaćeno ih je sedam, te prodato svih 2.000 zapisa ukupne nominalne vrijednosti 20.000.000 KM.

Kompletnu emisiju je otkupio bankarski sektor.

Federalna Vlada usvojila je Nacrt strategije upravljanja dugom za period 2016-2018. godina i zadužila federalno Ministarstvo finansija da ovaj dokument dostavi Centralnoj banci BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH na komentare i mišljenje.

Upravljanje Vladinim dugom je proces čiji su ciljevi prikupljanje potrebnog iznosa finansijskih sredstava, ispunjavanje ciljeva vezanih za rizik i troškove, kao i ispunjavanje svih ostalih ciljeva upravljanja dugom koje Vlada utvrdi, kao što su razvoj i održavanje efikasnog domaćeg tržišta za vladine vrijednosne papire, navodi se u saopštenju.

Federalna Vlada donijela je i Uredbu o načinu i postupku provođenja mjere zaštite i vršenja prevoza i prenosa gotovog novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti.

Propisano je da ove poslove mogu obavljati samo vlastite unutrašnje službe zaštite organizovane u pravnom licu, odnosno služba obezbjeđenja, ili i agencije za zaštitu ljudi i imovine angažovane zaključenjem ugovora.

Odredbe Uredbe ne primjenjuju se na prostore, objekte i zaposlene u pravnim licima koja štite organi unutrašnjih poslova i policije u BiH.

Vlada FBiH danas je donijela odluku o izuzimanju poljoprivrednog i šumskog zemljišta i mijenjanju njegove namjene u građevinsko za potrebu građenja autoputa na koridoru Pet ce, dionica Mostar jug - južna granica, poddionica Počitelj - Zvirovići.

Odluka se odnosi na 583.943 metra kvadratnih poljoprivrednog i 332.212 metara kvadratnih šumskog zemljišta.

Na sjednici je usvojen i 100.000 KM vrijedan Program raspodjele sredstava kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima. Ova sredstva predstavljaju učešće Vlade FBiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica, a namjena im je zaštita nacionalnih spomenika.

Na osnovu Programa, za zaštitu islamskih, katoličkih i pravoslavnih sakralnih objekata, koji su proglašeni nacionalnim spomenicima BiH, namijenjeno je po 20.000 KM. Isti iznos predviđen je i za zaštitu starih gradova koji su proglašeni nacionalnim spomenicima BiH, dok je preostalih 20.000 KM predviđeno kao rezerva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE